Tangud või eelnevalt leotatud kruubid pestakse ja pannakse koos tükeldatud pekiga soolaga maitsestatud vette keema. Sibulad hakitakse ja praetakse rasvas läbi. Poolpehmeks keenud puder jahutatakse, lisatakse maitseained, praetud sibul ja kurnatud veri. Segatakse hästi, topitakse üsna pehmelt soolikatesse. Soolikad seotakse kinni. Vorstid pannakse vürtside ja soolaga maitsestatud sooja vette ning keedetakse tasasel tulel. Vorst on küps, kui sellest nõelaga torgates verd välja ei valgu. Jahutatakse ja säilitatakse külmas kohas. Enne laualeandmist praetakse ahjus rasvaga krõbedaks. Lisandiks sobivad praetud suitsuribiviilud, pohla- või peedisalat.

VERETA TANGUVORST

5 kl tangu või kruupe
2 – 3 l vett
0,5 kg pekki või sea küljeliha
2 – 3 suurt sibulat
0,5 tl peenpipart
0,5 tl vürtsi
0,5 tl vorstirohtu (majoraani)
Tüümiani
100 g rasva
500 g soolikaid
1 tl suhkrut
Keeduvee jaoks soola ja vürtse

Tangud või kruubid (eelnevalt leotatud) pestakse ja pannakse koos kuubistatud pekiga soolaga maitsestatud keeduvette. Sibulad hakitakse ja praetakse rasvaga läbi. Poolpehme puder jahutatakse, lisatakse maitseained ja sibul. Topitakse üsna pehmelt soolikatesse, seotakse hoolikalt kinni, pannakse vürtside ja soolaga maitsestatud sooja vette ning keedetakse tasasel tulel. Enne laualeandmist praetakse rasvaga krõbedaks.

JÕULUHANI

1 hani (3 – 3,5 kg)
2 sl hapukoort
Vett
Soola
Täidiseks õunu, kuivatatud ploome või hapukapsast

Puhastatud hani hõõrutakse seest soolaga (soovi korral täidetakse kõhuõõs), õmmeldakse kõhuava kinni ning seotakse jalad , tiivad ning kael nööriga vastu keret. Hani hõõrutakse ka pealt soolaga ja määritakse hapukoorega. Praepannile valatakse veidi kuuma vett ja asetatakse hani ahju küpsema. Küpsemise ajal (2 – 2,5 tundi) kastetakse aeg-ajalt praeleemega. Lauale antakse keedetud või küpsetatud kartulite ja hapukapsaga. Salatiks sobivad magushapud marinaadisalatid, ennekõike muidugi kõrvitsasalat.

TÄIDETUD PARDIPRAAD

1 part (1,5 kg)
Soola
500 g värskeid või 150 g kuivatatud õunu
2 sibulat
200 g hapukapsast
100 g rosinaid
2 klaasi vett või lihaleent
1 sl jahu
2 sl hapukoort

Puhastatud part pestakse, kuivatatakse ja hõõrutakse seest soolaga. Õunad tükeldatakse ning segatakse hakitud sibula, hapukapsa ja pestud rosinatega. Part täidetakse tihkelt ja avaus õmmeldakse kinni. Tõstetakse äärisega pannile, vesi või leem valatakse juurde ja küpsetatakse praeahjus, aeg-ajalt kastetakse praeleemega. Kui praad on valmis, tõstetakse see vaagnale ja tükeldatakse. Leemest valmistatakse kaste, lisades sellele hapukoorega segatud jahu ja keetes 3 – 5 minutit. Lisandiks sobivad ahjukartulid.

HAUTATUD HAPUKAPSAS

1 kg hapukapsast
100 g searasva
2 väiksemat sibulat
Vett või puljongit
Soola
Terapipart
Suhkrut
Köömneid

Hakitud sibul kuumutatakse rasvas, lisatakse hapukapsas ja hautatakse vähese vedelikuga pehmeks. Maitseks köömneid, soola, pipart, ja suhkrut. Väga hapule kapsale võib lisada ka värsket kapsast.

JÕULUPÄRG

Taigen:
700 g jahu
50 g pärmi
1 klaas piima
3 sl suhkrut
Soola
3 muna
200 g margariini

Täidis:
150 g võid
250 g tuhksuhkrut
100 g sukaadi
150 g rosinaid

Jahu sõelutakse kaussi. Pärm segatakse osa suhkruga vedelaks, lisatakse soe piim, munad ja sool ning sõtkutakse taignaks. Viimase ainena lisatakse toasoojas seisnud pehme margariin. Taigen lastakse kerkida umbes kahekordse mahuni, siis rullitakse õhukeseks pikaks leheks. Pehme või segatakse sõelutud tuhksuhkruga ja määritakse ühtlase kihina taignale. Peale puistatakse pestud ja tahenenud rosinad ja hakitud sukaadi. Keeratakse kokku pikaks peeneks rulliks, see lõigatakse 4 – 5 cm pikkusteks tükkideks, need pannakse võitatud plaadile ringikujuliselt üksteise kõrvale püsti. Lastakse uuesti 30 minutit kerkida, määritakse pealt munaga ja küpsetatakse 200 °C kuumuses 20 – 30 minutit.

Seda saia ei lõigata viiludeks, vaid murtakse palakaupa.