See on üks Töötukassa poolt välja käidud ettevõtmine - tööharjutuse teenus. Seda aga ei vii läbi Töötukassa ise, vaid ta korraldab riigihanked teenuse osutaja leidmiseks. Seda, Vastseliina valla projekti, viib läbi toetuskeskus Meiela. Eesmärgiks on see, et ta võiks olla pikaajalisele tööotsijale ennekõike aktiveeriv ning töövalmidust toetav ettevõtmine.

Tööharjutus ei anna konkreetset eriala, ta ei ole otseselt koolitus, vaid annab tuge selleks, et inimene näeks, et ta on võimeline midagi uut õppima. Näiteks meie tegime siin portselanimaali, lapitekke, sealhulgas ka beebikoolile Vastseliina muusikakooli juures, istumisaluseid kirikusse pinkidele, puutööd, jõulukaunistusi ja ka heakorratöid kirikule ja hooldekodule. Ma tahaksin väga, et kodus olnud inimene näeks kaasaegset ühiskonda ja seda, et miks peaks üldse tööl käima. Siin, Vastseliinas, on meil hea kogemus juba sellest, et kui töötu tuli nüüd selle projekti raames kodust välja, siis nägi teda ka kohalik ettevõte. Kaks ettevõtet on minult juba mõne inimese kohta uurinud.

Kuidas on leitud osalejad sellesse projekti?

Töötukassa suunamisega, teenuse osutajal selles osas endal sõnaõigust ei ole.

Kuidas töötud ise on osalemisse suhtunud? On nad tulnud hea meelega või vajanud ikka tagantutsitamist?

Kuulsin konsultantidelt, et alguses olid nad ikka väga kahtlevad, sest nad ei teadnud, mis neid ees ootab. Aga nüüdseks on nii mõnigi öelnud, et see, mis nad teevad, meeldib ja ka huvitab neid. Tulevikus on plaanis meil isegi jätkuprojekt teha, sest paistab, et sügis-talvisel pimedal ajal kodus olles on igavus ja käegalöömine kergemad tekkima. Me oleme siin üheskoos kollektiiviks kasvanud, kahju on isegi laiali minna.

Rääkige palun lähemalt sellest, mida käesoleva projekti raames tehtud on?

Alustasime 10. augustil. Nagu enne nimetatud, tegime heakorratöid surnuaias ja hooldekodu juures. Praegu [intervjuu toimumise ajal - toim.] on tööotsimisalane nõustamine, nad hakkavad mängima läbi tööintervjuud. Samuti võetakse läbi CV kirjutamine, kaaskirja koostamine kandideerimiseks. Oli nõustamine selle kohta, kuidas tööintervjuul riietuda. Kõike seda viisid läbi Töötukassa konsultandid.

Käisime erinevates ettevõtetes nende tegemisi ja töökorda uudistamas. Ühe töötu enda poolt tuli selline ettepanek, et läheks Tartusse Ahhaa keskusesse. Et grupp on olnud tubli ja võimalust on, siis lähmegi. Kohtume veel vallavanemaga, kes räägib meile koduvallast üldiselt - kui suur see on, kui palju elanikke ja muud sarnast. Olen seda meelt, et kodukohta peab tundma.