HUVITAVAT INFOT

Viimane maa tagastamise otsus Rannu vallas

20. novembril tegi vallavalitsus korralduse tagastada Eesti ApostlikÕigeusu Kirikule ca 0,5 ha maatükk Noorma külas asuva kirikuhoone juurde. Oluliseks teeb selle otsuse asjaolu, et selle otsusega lõppes ka maade tagastamise protsess Rannu vallas. Alguse sai maade tagastamine 1991. aastal, vahetult pärast maareformi seaduse vastuvõtmist.

2013. aasta vallaeelarve

Vallavalitsus on äsja volikogule arutamiseks esitanud Rannu valla 2013. aasta eelarveprojekti. Eelarve tulud 1,367 miljonit eurot ja kulud 1,358 miljonit eurot. Eelarve projekti ja seletuskirja leiab huviline www.rannu.ee.

Rahvaloenduse tulemused ei üllatanud positiivselt

12. detsembril 2012 avaldatud „Rahvaloendus 2011" tulemuste järgi elas 31.12.2011 seisuga Rannu vallas 1505 inimest. Eelmise rahvaloenduse ajal 2000. aastal loendati siin Statistikaameti andmetel kohapeal elavate inimeste arvuks 1716 inimest. Seega elanike arvu vähenemine 10 aastaga 12 %. Samas suurusjärgus vähenes elanike arv näiteks Pärnu linnas. Täpsemalt saab loenduse tulemustest lugeda Statistikaameti kodulehelt www.stat.ee.

Koduomanike maamaksuvabastusest

Maamaksuseaduse muudatus vabastab 2013. aastast kogu Eestis elamumaa ja maatulundusmaa õuemaa sihtotstarbega maa omanikud osaliselt maamaksu tasumise kohustusest, kui nad on sellel maaomandile elanikuna registreeritud.

Soodustuse ulatus sõltub maatüki asukohast. Rannu alevikus ja Kureküla alevikus vabastatakse kinnistu kuni 0,15 ha ulatuses. Mujal, valla hajaasustusega külades, vabastab see seadusemuudatus maaomaniku kuni 2 ha ulatuses. Maksuvabastuse eelduseks on see, et antud maal asuvas hoones on inimese elukoht vastavalt rahvastikuregistri andmetele. Koduomaniku maksuvabastuse saamiseks avaldust esitada ei ole vaja. Kuna vabastuse eeldus on elukoha ja kinnistu seos, siis arusaamatuste vältimiseks soovitame kontrollida oma elukohaandmeid veel sel aastal rahvastikuregistris. Oma andmeid saab kontrollida ja vajadusel muuta riigiportaali eesti.ee vahendusel (eteenused kodanikule rahvastikuregister enda andmete päring) või vallasekretäri juures vastuvõtupäevadel.