Me olime tõsises hädas, et leida pisutki kuivemat hetke teede parandamiseks ja hööveldamiseks.

Kõige tipuks sattusime paduvihma kätte, mis viis ära suure osa uuest vastremonditud Liivi tee muldest, lõhkus meie truupe ja teid. Nii riigile kui ka vallale oli selle loodusstiihia likvideerimine suur ja ettenägematu kulutus.

Aga nagu sellistel puhkudel ikka, tuleb reageerida kiiresti, operatiivselt, et inimesed ei satuks hätta. Koostöös riigiga tulime üpris kiiresti sellest kaosest välja. Vihmane suvi ja sügis heidutasid ka põllumeest - heinategu ja viljakoristamine oli kõvasti raskendatud, kuid ootamatu niiskus andis siiski häid viljasaake neile põllumeestele, kellel õnnestus see üürike kuiv koristamisaeg ära tabada. Paraku jätsid sügisvihmad osa saaki siiski põllule. Lumi langes alanud talvel märjale ja soojale maale, kuid mitu nädalat tugevat sadu ja parajad külmakraadid lubavad järjekordsetelt lumerohkeid ja valgeid jõule. Niipalju siis ilmataadi poole pealt. Kui rääkida meie majandus-, kultuuri- ja hariduselust, siis kindlasti tuleb veelkord meelde tuletada meie eaka ja ajaloolise valla taasiseseisvumise 20 aastapäeva, mis tänu meie organisaatorite heale ettevalmistusele läks kenasti korda. Nii omad kui ka külalised said osaleda ühel tõeliselt mõnusal rahvapeol, kus kesksel kohal oli meie läbi aegade tublide vallainimeste austamine, isamaalisust esiletõstev võidutulede jagamine Läänemaa valdadele maavanem Innar Mäesalu poolt, Kaitseliidu paraad ja Kaitseliidu Risti Malevkonna lipu õnnistamine Kullamaa kirikus, Lembitu Tarangu raamatu „Kullamaa mälestused" esmaesitlus, Käsitööseltsi maja avamine, mitmed näitused raamatukogus ja kultuurimajas ja muidugi meeleolukas külade rongkäik Rohumäele, mis päädis rõõmsa jaanipeoga. Majanduspoolt vaadates tuleb tõdeda, et aasta alguses planeeritud konservatiivne eelarve oli õige samm - eelarve suudame täita ja planeeritud tegevused ellu viia.

Ka järgmise aasta eelarve pole optimistlikum, kuid nii lasteaiale kui koolile on planeeritud investeerimissummad, mis parandavad mõlema tegutsemisvõimalusi.

Jätkuvalt käib võitlus meie kooli kestlikkuse eest. Siin oleme volikogu esimehe Einar Pärnpuuga olnud kompromissitud. Meie seisukoht on jätkuvalt, et riik ei peaks meile ette ütlema mitme õpilasega peab ja saab kooli pidada.

Kui kogukond on otsustanud hoida oma kooli, siis selleks peab tal ka õigus olema. Samas, kui kogukond otsustab, et kooli pole vaja ja ei toeta kooli jätkamist, kaob kool iseenesest. Teine jutt on palju poleemikat tekitanud õpetajate palgad. Selge on see, et õpetajate palgad tõusevad, aga sellele kui palju ei saa vastata enne kui rahandusministeerium on kontrollnumbrid avaldanud. Loodame, et need on lubatud tasemel. Inimeste meeli on viimasel ajal pinge all hoidnud nn. avatud elektriturg, mis puudutab praktiliselt meid kõiki. Oleme vallaskäinutele lahkelt nõu jaganud ja kui keegi pole veel lepingupartnerit valinud, siis jääge rahulikult üldteenuse peale, sest alati saab uue lepingu sõlmida.

Hea uudis on kindlasti ka see, et õige pea taasavame vallamaja hoones apteegi. Apteek on olnud Kullamaa sümbol üle saja aasta, kuid vahepealsed majandusolud kaotasid meilt selle, mis meid kõiki tõsiselt kurvastas. Majanduslikult on apteegil kindlasti raske ots-otsaga kokku tulla, kuid mugavus ja märgiline tähendus selle olemasolul meie kogukonnale on hindamatu. Jätkame kindlasti Liivi tee mustkatte alla viimise temaatikat.

Siin on meie partneriks riik. Nagu olete märganud on riik meid kuulda võtnud ja teeb kõik endast oleneva, et võiksime lõpptulemusega rahule jääda. Meie vallas on hästi palju tublisid inimesi, keda vallavalitsus on püüdnud märgata ja tänada. Tänunoodil seekord lõpetaksingi ja nimelt sellel, et Kalju küla noor mees Ollar Aruksaar kinkis koduküla rahvale bussipaviljoni, mis otsast lõpuni oma kätega, omast materjalist ja oma oskusi kasutades tehtud. Kas saab olla ilusamat jõulukinki ja eeskuju meile kõigile.

Võtame selle kena bussipaviljoni rõõmuga vastu ja täname Ollarit ja tema peret kogu südamest. Teise meeldiva aastalõpu kingituse valmistas meile Kullamaa võrkpallimeeskond koosseisus Madis Jõgisalu, Maanus Jõevee, Keit Jõgisalu, Kajar Laus, Keiro Jõgisalu, Tenno Laanemets, Edgar Jõevee, Kuido Jõgisalu, Jaanus Tuulik ja Siim Pärnpuu, tuues meie vallale esimese koha Läänemaa karikavõistlustelt ja seda juba teist aastat järjest. Täname südamest spordipoisse, sest see on väga tubli ja tunnustustvääriv saavutus.

Rõõm võidust toob kindlasti uusi väikeseid poisse ja tüdrukuid spordi juurde. Tänan kogu vallarahvast selle keerulise, kuid eduka aasta eest. Kõigil meil oli aasta õnnestumises oluline panus.

Soovin kaunist, rõõmsat ja rahulikku jõuluaega, head vana-aasta lõppu ja head uut 2013
Kullamaa lumekoristusmasinad ja mehed