Aastat alustasime valla hariduselu arengusuundade paikapanemisega, kus peamiseks probleemiks oli nägemus Sauga kooli edasisest käekäigust ning juba ka ülalmainitud lasteaiakohad. Olukorras, kus suur enamus valla lapsi käib Pärnu linna koolides, on mitmel korral esile kerkinud küsimus oma koolist, selle asukohast ning vajalikkusest üleüldse.

Tänaseks oleme jõudnud seisukohale, et väike kool on küll pidajale kulukam, kuid siiski vajalik oma mitmete plussidega. Olümpiaadidel edukad olnud õpilased on selle tõestuseks. Vallakeskuse suhtes kauget asukohta üritame muuta paremaks läbi koolibussi, mis lapsed hommikul kooli toob ja õhtul koju tagasi sõidutab. Lasteaiakohtade nappust leevendame läbi lapsehoiuteenuse osaliste kulude katmise lapsevanemale ning sellest sügisest on avatud ka uus lastehoid Sauga alevikus Hirvela elurajoonis. Uuel aastal on kavas tõsta ka vallapoolse toetuse osa neile lapsehoiuteenuse kasutajatele, kellele munitsipaalasutuses kohta pakkuda ei ole olnud. Kevadest alates töötab vallas kultuuritöötaja, kelle ülesandeks on koordineerida ja organiseerida erinevaid ettevõtmisi, mis lisaks meelelahutuslikule poolele ka meie seltsielu ning kogukonnatunnet peaks tugevdama. Loodetavasti on paljud vallakodanikud tema töö vilju juba erinevatel üritustel ka maitsta saanud. Siinjuures tahaksin tänada meie aktiivseid esinejaid ja kultuurikollektiive, kes end nii valla üritustel kui ka väljaspool näidanud. Naisrahvatantsurühm „Sassis Sussid" on Lavassaares toimunud tantsupeol ja Kihnu mere peol olnud meie saadikud väljaspool koduvalla piire. Tublid on olnud ka valla sportlased, kes lisaks traditsioonilistel valla võistlustel osalemisele alustasid aastat Jääfestivali lumelinna ehitusvõistluse võiduga, ning seejärel tõid koju teise koha Pärnumaa talimängudelt ja kolmanda koha kodumaakonna suvemängudelt. Ka Eesti valdade suvemängude 8. koht on tunnustamist väärt saavutus.

Ettevõtluse poole pealt saame rõõmustada Sauga saeveski taasavamise üle, endise seafarmi territooriumil suure investeeringu läbi tööle hakanud elevaatori ning AS Nurme Turvas poolt avatud uue ja igati kaasaegse remonditöökoja üle. Lisaks on veel teisigi ettevõtteid, kes on valda olulisi investeeringuid teinud. Ettevõtjad on aktiivselt osalenud valla poolt korraldataval ümarlaual, kus lisaks uue info ammutamisele on võimalik ka omavahel suhelda ja koostööks ning äri eduks vajalikke kontakte luua.

Sauga valla elugi puudutab Pärnu linnas aset leidnud bussiliikluse ümberkorraldus. Muutusid üle valla piiri sõitvate linnaliinide ajad, lõpp-peatused ja ka ühe liini number. Osade inimeste jaoks tõi muudatus kaasa ebamugavusi, osadele jällegi sobib uus graafik paremini, kuid ümber harjuma pidid kõik. Meie suur eelis teiste valdade ees on aga see, et saame kasutada hulgaliselt valda läbivaid maakonnaliine, mille lõpp-peatus on südalinnas bussijaamas. Aasta alguses käima pandud uus bussiliin nr 39 on samuti osutunud vajalikuks, näidates olulist kasutusintensiivsuse tõusu pärast suvel tehtud graafikumuudatust.

Tehtud investeeringutest on kindlasti olulisim Tammiste veeja kanalisatsiooniprojekti II etapi lõpulejõudmine. Tegu on olulise rahapaigutusega elukeskkonna parandamisse, mille rahalisest kattest küll suurem osa tuli Euroopa Liidu toetusena, kuid ka valla enda panus üle miljonieurose omaosaluse näol on märkimisväärselt suur. Teine suurem investeering oli Nigula tee tolmuvaba katte paigalduse II etapp, kus mustkatte alla sai lisaks osale Nigula teest ka Allika tee.

Kõvakatte paigaldus just sellise lahendusega oli tingitud liiklusohutuse seisukohalt turvalisema mahasõidu võimalusest Tallinn - Pärnu maanteelt ning toimivast bussiliikluse marsruudist. Järjest kasvavate teeehitushindade kiuste loodame saabuval aastal kolmanda ja loodetavasti ka viimase etapina selle tee kogu pikkuses tolmuvabaks saada.

Tuleb tunnistada, et nii nagu eelmisel aastal, läheme ka seekord saabuvale aastale vastu ilma uue, kogu valda hõlmava üldplaneeringuta.

Kuna kevadel tulnud järelevalve seisukoht Siseministeeriumist suunas kogu protsessi sisuliselt algusesse tagasi, alustame taas otsast ning nii tähtsa dokumendi puhul ei saa lubada kiirustamisega kaasneda võivaid vajakajäämisi kvaliteedis. Seega töö selle valla arengut suunava olulise dokumendiga jätkub ka saabuval aastal. Küll aga puudutab meid suurel määral maavanema poolt kehtestatud Via Baltica teemaplaneering, mis praegu veel ei kehti, sest Sauga vald ei ole seda oma üldplaneeringusse kandnud.

Toiming on veel tegemata, kuna me ei ole leidnud riigiga ühist keelt planeeringualale jäävate maade kompenseerimise osas. Vald ei taha hakata maaomanikelt välja ostma riikliku huvina kehtestatud planeeringu alla jäävat vara. Paraku seadus selleks meid aga kohustab.

Aasta jooksul toimus valla elus veel paljugi rohkem ja vähem olulist.

Siin said üles loetletud vaid mõned sündmused ning loodetavasti toob saabuv aasta endaga kaasa uusi positiivseid teateid, mis vallakodanikena meie kõigi elu mõjutavad. Kohaliku elu seisukohalt on uue aasta märksõnadeks kindlasti volikogu valimised ning taas kirgi köitev haldusreformi teema. Seega põnevust peaks jätkuma omajagu.

Rahulikke jõule ning saavutusterohket uut aastat!