5. detsembril külastasid Urvakeste ja Kastaninublude rühma lapsed C. R. Jakobsoni talumuuseumi Kurgjal, kus 1.- 22. detsembrini toimub haridusprogramm „Jõulud talus".

Programmi eesmärk on näidata lastele varasemat aega, kui päkapikke ja jõuluvana veel ei tuntud.

Kurgjale jõudes tõttas meile vastu perenaine, kelle järel seadsime sammud meisterdamismajja. Seal sai iga laps meisterdada omale lumememmega medali. Medalile tuli külge panna nöör, peale kirjutada oma nimi ning ära värvida. Järgmine ettevõtmine viis meid lastele vast kõige rohkem emotsioone pakkunud tegevuspaika, nimelt lauta.

Perenaine näitas lastele küülikuid, lapsed said lammastele oma käega leiba pakkuda ning lehmadele ja vasikatele pai teha. Väga palju elevust valmistas ka õues nähtud hobune oma varssadega, isegi nende nimed jäid lastele hästi meelde.

Kui loomad üle vaadatud, oli aeg meilgi keha kinnitada. Jõuludeks kaunistatud rehetoas saime karaskit nosides ja teed juues aimu vanadest jõulukommetest.

Karask ei olnud meie lastele tundmatu - oleme seda ka lasteaias söönud. Pigem oli põnev teada saada, et karask oli vanasti pidupäeva toit. Lapsed jäid küll hetkeks tummaks, kui tuppa sisenes jõulusokk, hiljem juba pakkusid üksteise võidu mõistatustele vastuseid ning lustisid looga alt läbi ronides. Jõulusokk ära saadetud, läksime veskisse leivategu vaatama ning leiba proovima, küll see maitses hästi!

Samal ajal oli õues rakendatud hobune ree ette, nii et rehetoast välja astudes võis sõit alata. Olime ikka salamisi pöialt hoidnud, et reesõidu tarbeks lumi maas püsiks. Õnneks oli lund piisavalt ja tuli juurdegi!

Kolm tundi möödus kiiresti ja lastel oli tõesti põnev. Tagasi lasteaia poole sõites lauldi jõululaule ja küsiti teineteiselt mõistatusi. Laste häid kogetud emotsioone näitas seegi, et lasteaeda jõudes küsiti: „Millal me jälle lähme?!"