Aasta oli tavaline, keskmine, kuid toimus siiski nii mõndagi olulist.

Valla suuremates külades algasid suuremahulised tööd vee- ja kanalisatsiooniprojekti teostamisel. Helme alevikus algas erakapitalil põhinev hooldekodu ehitus. Kaotustest kindlasti suurim oli sanatoorse internaatkooli likvideerimine. Nii internaatkooli kui kutsekooli hoonete saatuse osas on palju määramatust.

Jätkub elanikkonna ja õpilaste arvu vähenemine, kuid siin lohutame end sellega, et ju neist paljud ikka tagasi pöörduvad.

Jõulud on aeg, kus tavapärasest rohkem võetakse aega enda ja lähedaste jaoks ning järelemõtlemiseks. Jõulud on ka ootuse aeg. Inimloomuses on ikka loota paremat, edukamat, ilusamat, rikkamat, õnnelikumat aega. Ja kui väga soovida, siis nii ka läheb. Minust palju targemad on öelnud, et tee seda, millesse sa usud ja usu sellesse, mida sa teed. Kõik muu on jõu ja aja raiskamine.

Uuel aastal tuleb ikka edasi rohkem pingutada toimetuleku nimel, väljaminekuid paremini planeerida, kui võimalik, siis säästlikumalt elada, aga ka võimalusel sissetulekuid suurendada. Kuidas seda teha, on meie igaühe mõtlemises kinni.

Meie kandi olmeküsimused lahenevad päris edukalt, kuid piirkond vajab mingit arenguimpulssi, uuendust. Kas selleks võiks olla mastaabiefekt, tihedam sisuline koostöö või veel mingi meile praegu tundmatu fenomen? Omavalitsuse võimekuse arvutuste järgi on selleks vajadus olemas.

Järgmise aasta oktoobris on kohalikud valimised, kus rahvas saab nelja aasta järel oma tahet ja eelistusi väljendada. Oluline on mitte sattuda ulmeliste lubaduste küüsi ja vaja on ka uusi aktiivseid tegutsejaid.

Jõulude ajal mõtleme tavalisest rohkem abivajajatele - neile, kes meist nõrgemad. Meelde tuleb heategevus. Tegelikult saab tegutseda ammu enne jõule ning väikseid heategusid saab teha aasta läbi.

Jõuluajal on kombeks maale külla sõita. Meil seda vajadust pole, sest meie elukeskkond iseenesest on väga maalähedane. Lumerikas jõuluaeg on üks kaunimaid aegu aastas. Jõulukuuse otsimine ja selle ehtimine, piparkookide lõhn, verivorstide särin, päkapikkude kingid ja hea seltskond teevad jõulud kordumatuks. Naudime siis seda.

Siiski pole määrav see, mida me teeme mõnikord, vaid see, mida teeme päevast päeva. Mingu meil siis igapäevaselt hästi.

Ilusat jõuluaega ja õnnerikast uut aastat!