Nii näiteks sai arutelu tulemusel arengukavasse täpsustavalt sisse kir­jutatud see, et valla nii-öelda kolmes keskuses, see on Kiiklas, Pagaril ja Mäetagusel, on olemas koht noorte tegevuse korraldamiseks ja läbiviimi­seks. Arengukava alalõiguna tähtsus­tataksegi tööd noortega ning seda, et vallas peaksid olema noortekeskused, mis pakuks tegevust ning tagaks noorte aktiivsuse ja kaasatuse valla elus.

Ühe ettepaneku kohaselt sätestati arengukavas ka menetlusteenistuse perspektiivid.

Avaliku korra tagamine

Dokumendis on kirjas vallas avaliku korra tagamine, selle ühe võima­liku hoovana nähakse võimalust, et inimesed reageerivad avaliku korra rikkumistele ning teavitavad menet­lusteenistust. Oluliseks peetakse seda, et kõik alustatud menetlused viiakse lõpuni.

Tähtsaks peetakse seda, et vallas jälgitakse heakorraeeskirja täitmist.

Samuti näeb arengukava ette, et vallas on piisav ja hästi toimiv abi­politseinike võrgustik elukeskkonna turvalisuse tagamiseks.

Arengukavasse tehti ettepanekud ka selle kohta, et kalmistul tuleks taas­tada kalmistuvahi ametikoht, Jana Pavlenkova sõnul on kalmistuvahi ametikoha taastamine tehniline asjaolu, millega saab jooksvalt tegelda.

Tähelepanu osutati asjaolule, et Pagari tee vana valgustus vajaks väl­javahetamist. „Arengukava kohaselt on vald seadnud endale ülesandeks inimeste vajadusi arvestava säästliku tänavavalgustuse, mille alla kuulub loomulikult ka Pagari valgustus," ütles Pavlenkova.

Ühe küsimusena juhiti tähelepanu sellele, et arengukavasse võiks lisada kohalike omavalitsuste võimekuse indeksist tuleneva võimekuse ana­lüüsi ning strateegia selle tõstmiseks. Pavlenkova sõnul on arengukava teksti lisatud valla indeksi analüüsi peatükk. „Eraldi käsitleda indeksi tõstmist ei ole otstarbekas, pigem on vaja määrata positiivseid muutusi vajavaid indikaatoreid, mida arvesta­takse ka kohalike omavalitsuste või­mekuse indeksi arvutamisel," sõnas arendusnõunik.

Kaks tehtud ettepanekut ei leidnud seekord toetust - nimelt ei pea valla­valitsus Pavlenkova sõnul oluliseks 2014.-2020. aasta arengukava koos­tamisse kaasata välisspetsialiste. Nii­samuti ei olnud vallavalitsuse arvates oluline luua arengukavasse eraldi meedet kodanikuühiskonna suurendamise kohta, kuna elanike aktiivsuse, kaasamise ning ettevõtlikkuse tõst­mine on punase joonena läbiv kogu arengukavas.

Väike-Pungerja küla elanikud tõstsid arengukava üle arutledes päevakorda müra teema, mis nende kodurahu rikub. Pavlenkova sõnul on see teema, millele pööratakse erilist tähelepanu, ning nii on arengukavas säte: „Maavarade kaevandamisel ning töötlemisel arvestatakse keskkonna­säästliku printsiibiga, kohaliku loodu­sega ning elanikega."