Vallavalitsuse arendusnõunik Jana Pavlenkova ütles, et enne lepingu sõl­mimist soovivad nad firmaga selle üle nõu pidada, kuidas kõik olema saab ning milliseid ideid rakendatakse. „Han­kesse panime lisaks oma soovidele ka selle sisse, et pakkuja võib omalt poolt ideedega välja tulla, seda eelkõige see­pärast, et asjast huvitatud firma mõtleks kaasa ning oleks terviku loomisest huvi­tatud," selgitas Pavlenkova.

Haaravad ja avastamisrõõmu toeta­vad ekspositsioonid peaksid plaanide kohaselt olema mõisahoone kamina-ja näitusesaalis ning suures saalis ja valges saalis. Seal võiks esialgse töö­pealkirja järgi olla ekspositsioon, mis on seotud perekond Rosenitega. Eks­positsioonid on plaanitud ka hotelli galeriisse ja supelmaja talveaeda, aga ka jäägrimuuseumisse ja mõisaparki.

Mõttemõisa loomise hankesse kuu­luvad ekspositsiooni lähtematerjalide kogumine muuseumidest ja arhiivi­dest, eksponaatide loomine, tekstide koostamine ja tõlkimine ning muu säärane.

Pavlenkova ütles, et mõttemõisa loomise eesmärk on pakkuda Mäe­taguse inimestele ja külalistele põne­vaid elamusi. „Siis on külalistel taas kord põhjus Mäetagusele tulla," sõnas Pavlenkova.

Möödunud aastal ööbis Mäetaguse mõisahotellis 10 000 külalist.

Mõttemõisa loomise idee sündis vallavalitsusel koostöös AHHAA keskusega paar aastat tagasi.