2012. aasta jaanuaris allkirjastati ENPI (Euroopa Naabrus- ja Partnerlusinstrument) raames rakendatava Eesti-Läti-Venemaa piiriülese koostööprogrammi ühise korraldusasutuse poolt toetusleping projekti „Development of the centres for culture and creative industries in Räpina, Pechory and Vilaka" elluviimiseks.

Käivitunud projekti juhtpartneriks on Räpina Vallavalitsus, Vene partneriteks on Petseri rajooni administratsioon ja Petseri kultuurimaja ning Läti partneriks Vilaka regiooni administratsioon.

Projekt kestab kokku 24 kuud ning selle peamiseks eesmärgiks on ühise ajaloo- ja kultuuripärandi säilitamine ning kohalike traditsiooniliste oskuste toetamine ja edendamine. Projekti raames rekonstrueeritakse kolmel pool piiri infrastruktuuriobjektid kultuuri- ja loomemajanduskeskusteks ning viiakse ellu mitmeid üritusi.

Koostööprojekti raames renoveeritakse Räpinas Sillapää mõisa keskuses asuv tallihoone, millest kujundatakse kohaliku kultuurielu ja loomemajanduse elavdamiseks Räpina piirkonna loomemajanduse keskus, Petseris taastatakse kultuurimajana hoone, mis Eesti esimese iseseisvuse perioodil oli Kaitseliidu maja, ning Viļakas rekonstrueeritakse loomemajandusmajaks ajalooline kloostrile kuulunud hoone.

Projekti raames on plaanis läbi viia meistriklassid - üks iga partneri juures - kus meistrite juhendamisel tutvustatakse just sellele piirkonnale omaseid käsitöökunste ning kus osalejatel on võimalus ka praktiliselt kaasa lüüa.

Koostööprojekti elluviimist rahastatakse 90% ulatuses ENPI Eesti-Läti-Venemaa piiriülese koostöö programmist. Projekti kogumaksumuseks on 2 200 067 €, partnerite omafinantseering on sellest 220 006,70 € ja programmipoolne finantseering 1 980 060,30 €.

Piiriülese koostööprogrammi strateegiline eesmärk on edendada ühiseid arendustegevusi regiooni konkurentsivõime parandamiseks, kasutades ära regiooni potentsiaali ja soodsat asukohta Euroopa Liidu ja Vene Föderatsiooni vahelisel ristteel. Programmi konkreetne eesmärk on muuta laiem piiriala elustandardi ja investeerimiskliima parendamisele suunatud tegevustega nii selle elanikele kui ka ettevõtetele atraktiivseks kohaks. Programmi koduleht: www.estlatrus.eu