Haljala valla elanikel oli koos vallajuhi ning volikogu esi­mehega samuti võimalus osaleda kodanikupäeval Haljala Rahvamajas. Teemal „Mina elan siin" tulid kaasa rääkima nii noored kui vanad Haljala valla ärksad kodanikud, kel oli võimalus kuulata üheks Lääne-Virumaa sädeinimese kandi­daadiks esitatud Margus Punase ettekannet kodaniku­kohusest ning kodukoha austamisest ja Sillamäel tehast juhtiva ameeriklase David O'Brocki arvamusi Eesti ning Ameerika erinevustest. Soliidse suurettevõtte juht veidi kelmika kõnepruugiga sobis oma 10-aastase väga hästi sel­geks õpitud keelega noorte american dream'i ümber lükka­ma küll - selgeks sai, et ilma pingutamata ei saa kuskil kuulsaks ja rikkaks. Siin maailmas peab kõige nimel tööd tegema. Ja kuigi temaga samal pulgal olevad tehasejuhid Ameerika mandril saavad mitu korda kõrgemat palka, peab David kõigest tähtsamaks seda, kus on tema pere ja kus tema pere olla tahab - ning praegu on see just siin, Eestimaal. Ameerika ühendriikides Ohio osariigis sündinud David on küll läbi teinud keele- kui kirjaliku kodakondsus­eksami, kuid eelistab siiski olla passi järgi ameeriklane. Isegi kui kõik oskused ja teadmised olemas ja peagi mõtleb vahepeal eesti keeles, jääb süda siiski ameeriklaseks.

Üllatusi jätkus päevas edaspidigi. Kui muidu oleme harjunud Haljalas ringi käima pea pimesi - kõik on juba ammu nii selgeks saanud, et tee kodust tööle võiks läbida kotiski - siis nüüd tõid Kunstiakadeemia noored meieni teadmise, milline võiks kodualev välja näha peale väikest „remonti". Sirge peatänav, otseteed jalakäijatele väikese alevi läbimiseks, puhkealad jalgteede lähedal, võimalused veeta enam aega väljas erinevatel atraktsioonidel... need on vaid mõned mõtted mida Kunstiakadeemia vilistlased välja tõid. Ja kui meelde tuletada, et 10 aastat tagasi ei ol­nud meil ei staadionit, koolimaja ümbritsevat parki, väli­jõusaali atraktsioone, valgustust ega palliplatsi, siis on loo­tus suur, et 10 aasta pärast tulevikus on kõik just nii nagu noorte arhitektide slaididel.

Kodanikupäeva lõpul toimunud osaluskohvikus võtsid huvilised osa erinevatest teemagruppidest, millest igaüks nägi välja kui väike kohvikulaud - külalistel ees teekruusid ning võimalus oli maiustada kommi, küpsise ja puuviljaga. See vist panigi jutulõnga jooksma ning kõik 7 teemat said läbi arutatud ning hiljem esitletudki. Häid mõtteid jagus - Maheda ranna väljaarendamisest Mahe(da) festivalini, ühismatkadest kosmosejaamani välja. Unistame suurelt ja suured asjad juhtuvad!