Selleks, et midagi kasulikku teha ei pea tingimata olema abipolitseinik või mõne muu organisatsiooni liige. Esialgu piisab sellest, kui on olemas soov ja tahe ning eesmärk mille poole liikuda.  Julgen väita, et nendes piirkondades, kus on aktiivne külaelu või naabrivalve sektorid, on ka probleeme vähem. Abikäsi on alati vaja ja mitte selleks, et kellegi eest töö ära teha, vaid ühiskonna turvatunde tõstmiseks. See on hoolimine ja eeskujuks olemine. Kui me tahame, et lastel kujuneksid liikluses õiged käitumisharjumused, siis peame minema tänavale seda neile õpetama, näiteks kooliaasta alguses. Lääne prefektuuris hakkasime vabatahtlikke selleks puhuks kaasama 2011. aastal. 2012. aastal oli Raplas kooliaasta esimestel päevadel abiks 12 vabatahtlikku.

2012. aastal sõlmis politsei Eesti Töötukassaga lepingu. Selle koostöö tulemusena saime endale abiks inimesed, kes hetkel tegelevad tööotsimisega ja samal ajal soovivad Raplamaa turvalisusesse panustada. 2012. aastal oli nende panus 730 töötundi.

Tegevuseks oli põhiliselt:

  • koolide ja teiste suuremate asutuste juures tähelepanu juhtimine helkuri kandmise vajadusele;
  • kaupluste, koolide, ametiasutuste ja korrusmajade piirkonnas jalgrataste tehnilisele seisukorrale ja nende  lukustamise vajadusele tähelepanu juhtimine;
  • liiklusturvalisuse kaardistamine;
  • abistamine erinevate kuriteoennetuslike tegevuste läbiviimisel;
  • alaealiste käitumise kaardistamine.

Tahaks loota, et 2013. aastal saab see tegevus hoogu juurde ja vabatahtlike osalus suureneb veelgi. Hea on tõdeda, et sellest sai hiljaaegu riiklik prioriteet. Raplamaal on endiselt piirkondi, mis tekitavad muret ja kus oleks võimalik vabatahtliku tegevusega olukorda paremaks muuta. Ma usun, et ühisel jõul me seda ka suudame.Loe teisi lugusid "Julged hoolida" Facebookilehelt.