Kasti on kogunenud plafoonid, mis enam ei tööta.

“Olen neid alles hoidnud, sest lootsin, et äkki saab parandada,” ütleb mees. “Aga tegelikult tuleb need ilmselt prügimäele viia.”

Ei kestagi kauem

Uudse LED-tehnoloogia alusel toodetud plafoonid osteti riigihankega 2010. aastal, veel krooniajal, 1000 kr tükk. Pea pooled on nüüdseks üles öelnud. Gümnaasiumi keerukates koridorides ja uste kohal vajatakse neid aga üle 50.

“Jah, nendega on meie asutused hädas olnud,” nendib Märja­maa vallavalitsuse majandusosa­konna juhataja Margus Vaher. Samas on kõik garantiiajad möödas ning vallavalitsusel pole head nõu olukorra parandamiseks.

Märjamaa gümnaasiumis asendatakse LED-plafoone “vanade heade” luminofoorplafoonidega. Märjamaa muusika- ja kunstikool leidis võimaluse osta asenduseks uued ja kindlamad LED-plafoonid kohalikust poest.

“See on see vana viga, et omavalitsus on sunnitud hankel valima kõige odavama pakkumise ja siis võib kvaliteediga alt minna,” ütleb muusika- ja kunstikooli direktriss Maiu Linnamägi.

Valgu põhikoolis aga teatakse näiteks, et LED-valgustid ei peagi kauem vastu kui garantiiaeg, kaks aastat, ning et see sõltub akude tööeast.

Ebakindel tehnoloogia

LED-tehnoloogia ja eriti just LED-lambid on kõneaineks mitmes internetifoorumis. Arutatakse, mis firmade lampe tasub osta ja milliseid mitte.

Palju määrab hind – näiteks väljapääsuplafoone on põgusa internetivaatluse järgi võimalik osta nii 110 kui ka 25, äärmuslikel juhtudel isegi 3–4 euroga.

LED-tehnoloogia maaletoojad on ka ise oma kodulehtedel tunnistanud, et tegu on kiiresti edasi areneva tehnoloogiaga, mis tähendab, et turul oleva kauba kvaliteet võib olla kõikuv.

OÜ LED House müügijuht Mark Piirlaid väidab aga, et igal juhul on LEDi eeliseks pikem tööiga, palju väiksem energiakulu ja see, et lambid ei ole keskkonnale ohtlikud. “Tulevikus vahetab LED välja nii hõõg- kui ka säästulambid,” leiab ta.

Märjamaa juhtumit kommenteerides pakkus Piirlaid välja, et tegu võib olla toiteseadme veaga. Aku pärast ei pea plafooni välja vahetama, tuleb lihtsalt uus aku osta. Samasuguste äparduste ärahoidmiseks soovitab ta tingimuseks seada, et jälgitaks, kas hangitavat toodet keegi Eestis juba kasutab ning kas sellega on olnud probleeme.