Suures hämmingus inimesed pöördusid vallavalitsuse poole, suur üllatus oli see ka vallavalitsuse jaoks. Teadaolevalt ei tooda Tööstuse tänava inimestele joogivett vallavalitsus, vaid AS Valga Gomab Mööbel, kes ostis 1993. aastal suures osas mööblivabriku varad. Varade hulka kuulus ka Pukas Tööstuse tänaval asuvad puurkaev ja pumbamaja, mille kaudu varustati juba nõukogude ajast veega nii vabrikut, kui ka selles piirkonnas elavaid inimesi.

Kuna Valga Gomab Mööbel on oma tegevuses olnud mitte just eriti paindlik, siis seadis ta ka vee müügil elanikele tingimuseks, et nemad inimestega lepinguid ei sõlmi ning nad on nõus vett müüma, kui ostjaks on vallavalitsus, kes suhtleb elanikega ja kogub raha. Vallavalitsusel ei jäänud olukorra lahendamisel teist võimalust, kui võtta endale omapärane vahendaja roll. Vallavalitsus sõlmiski AS-ga Valga Gomab Mööbel lepingu, mis kehtib ka praegu, ning inimesed said joogi ja olmevee. Mured hakkasid tekkima siis, kui nõuded müüdavale veele hakkasid rangemaks muutuma. Soovimatusest investeerida seadmete uuendamisse ja vee kvaliteedi parandamisse, asusid mööblivabriku esindajad veeretama oma tegematajätmisi vallavalitsuse õlgadele.

Puka vallavalitsus on kõikides oma pumbamajades teostanud remondi ning paigaldanud veepuhastusseadmed, kuid AS Valga Gomab Mööbel ei soovinud veepuhastusseadmeid paigaldada, samas on aga Tööstuse tänava elanike joogivesi vallas kõige kallim. Survet hakkas avaldama ka tervisekaitse inspektor. Olukorra lahendusena pakkus AS Gomab Mööbel juhtkond välja mõtte, et nad ei olegi huvitatud elanikele vee müügist ja vallavalitsus võiks ise inimesi veega varustada või puhastusseadmed paigaldada.

Seda mõtet ei saa isegi arutada, sest teadaolevalt ei ole praegu vallavalitsusel Tööstuse tänava piirkonnas alternatiivset vee tootmise võimalust. Kindlasti ei ole võimalik ka vallavalitsusel asuda parendama äriettevõtte vara ning muretsema AS Valga Gomab Mööbel kuuluvatele veeseadmetele uusi puhastusseadmeid.

Helistasin läbi erinevad AS Valga Gomab Mööbel juhtivtöötajad. Lõpuks suunati mind juhatuse liikmeni, kes andis korralduse veekraanide sulgemiseks. Sain teada, et AS Valga Gomab Mööbel tervisele ohutu, kuid nõuetele mittevastava joogivee luba olevat läbi saanud ja veekraanid suleti, sest ettevõte ei soovi trahvi saada.

Helistasin Valgamaa Tervisekaitse osakonda ja sain teada, et luba on võimalik pikendada, kui esitatakse vastav taotlus AS Valga Gomab Mööbel poolt. Lisaks nõudis veemüüja vallavalitsuselt ettemaksu, mille tasusime koheselt ja seejärel nõustuti kraanid avama.

Kui vesi lõpuks taas voolama hakkas, siis tekkis mul küsimus, kas oli ikka põhjendatud ja õige nii paljude inimeste veeta jätmine? Võib-olla ei olnudki need õiged põhjendused ja vastuseid peab otsima mujalt.

Parimad soovid nii Tööstuse tänava elanikele kui ka teistele vallaelanikele.