Private Fachschule für Sozialberufe 1 des Kärntner Caritasverbandes
kooli õpilased ja õpetajad , tutvusime üksteisega ning meid tervitas St.Andrä linnapea. Kooli direktor tutvustas Austria koolisüsteemi. Kohal viibis ka Austria rahvuslik televisioon, millest tehtud kokkuvõtet oli võimalik meil näha õhtustes uudistes.

Iga riigi esindajad kandsid ette oma kodutööd, mille teemaks oli „Generatsioonid: elustiilid, - vormid, regiooni elukultuur aastatel 1945-2010".

Enamik koole oli ette valmistanud PowerPoint-esitluse; meie näitasime filmi, kuidas sel teemal koolis näituse korraldasime. Meie film võeti väga hästi vastu ja kuulsime palju kiidusõnu. Pärast lõunat küpsetasid õpilased traditsioonilisi Carinthia küpsised ning valmistasid jõuluehteid, õpetajad külastasid sel ajal kohalikku kutsekooli.

Kolmapäeval külastasime lasteaeda, kus tegime koos lastega soolataignast kingitused oma peredele ning mängisime lastega. Oli nii hea tunne, nagu oleksime oma õdede ja vendadaga mänginud.

Neljapäeval käisime Klagenfurtis linnaekskursioonil ja külastasime vapihalli. Reedel külastasime vanadekodu, seal ei tekkinud üldse tunnet, et tegu oleks olnud hoolekandeasutusega, pigem nagu kodu veidi vanematele inimestele. Hiljem toimus lõpuüritus, kus saime sertifikaadid ja osalustunnistused. Kohal olid ka õpilasi majutanud pered.

See kohtumine andis teadmise, et igal põlvkonnal on oma tõekspidamised ning erinevad elukogemused, võimalused ja elamise viisid. Inimesi tuleb aktsepteerida sellistena, nagu nad on. Ja kindlasti on vaja õppida võõrkeeli, et ennast võõras keskkonnas mugavalt tunda ja teiste inimestega suhelda.

Timea: „Mulle meeldis minu perekond väga. Ema oli hästi sõbralik ja hooliv, isa samuti hästi tore ja rõõmsameelne. Minu tuleku puhul oli Valentina minu toa uksele kinnitanud eestikeelse tervitussildi. Valentina oli hästi tore, jutukas, lahke ja ilus. Kui meil oli õhtuti vaba aega, käisime tema sõpradega kohtumas. Käisime veel tema venna jõulupeol, mis oli omaette kogemus. Perekond sai mulle väga kalliks ja oligi nagu mu päris perekond. Ootan pikisilmi Valentina tulekut Eestisse."

Angela: „Perekond, kus ma elasin nädal aega, oli minuga väga tore ja kena. Käisime koos Jasmini venna, selle sõbra ja emaga bowlingut mängimas. Veel meeldis mulle Jasminiga tädi huskydega jalutamas käia. Sain uusi tutvusi ning palju kogemusi suhtlemiseks. See reis jääb meelde mulle alatiseks! Austria on imeilus ja inimesed röömsameelsed. Ootan kevadet, et veeta Jasminiga veel üks võrratu nädal .

Jääme kõiki sõpru ootama 8.-13. aprillini Eestisse!