Tihti küsitakse, kuidas peaksime olema positiivsed, kui pered on lagunemas, riigi toetus näib kauge ja tajumatu (kuigi on olemas), paljud meist töötavad olude sunnil välismaal ja meedia edastab hulgaliselt negatiivseid uudiseid pealinnast. Aeglane, kuid pidev rahvastiku vähenemine on oma negatiivse märgi jätnud ka meie valla statistilistesse numbritesse. Aastaga on valla rahvaarv taas vähenenud (115 inimese võrra) ja ametlikult on meil 3719 püsielanikku. Laste sündide arv on aastaid olnud 30 ligi, mis Eesti keskmisega võrreldes (1000 inimese kohta) on neljandiku võrra madalam.

Peame aga siiski meeles, et igale murele on võimalik läheneda mitmeti. Isegi läbipaistval klaasil on kaks erinevat poolt, kuigi nähtavad on mõlemad. Ainult me ise saame otsustada, millise poole valime ja kuidas seda muuta tahame ning kuhu asetame prioriteedid. Kui katus ei pea vihma, ei mõtle ma kõnnitee uutele kividele või maja fassaadi remondile; kui mul ei ole võimalust teha korralikku kündi, ei saa loota heale saagile (nii on mind õpetatud). Oma tegevuses saame toetuda ainult õpitud oskustele ja kogemustele, kuigi otsime võimalusi uuteks väljakutseteks. Kui tahame ja suudame läheneda probleemidele positiivselt, on ka lootust sobivateks lahendusteks.

Hea uudisena selgus uue aasta algul, et Riwerway projektil on olemas eurorahade toetus ja Õhne jõe kallaste korrastamine puhkealaks muutub 2013. aastal valla kaasfinantseerimise abil tegelikkuseks. Lisaks on plaanis muuta Mustla rahvamaja põrand tantsukõlblikuks ja remontida gümnaasiumi võimla katus, käimas on Soe küla vee- ja kanalisatsioonisüsteemide rekonstrueerimise esimene etapp. Kui tahame ja soovime midagi muuta, peame olema avatud muutustele ja koostööle. Ka väikesed muutused võivad viia suure eesmärgini. Argumenteeritud aruteludes sünnivad lahendused ja nii liigub paika piir võimaluste ja vajaduste vahel. Kui oskame näha ja pidada oluliseks erinevaid värve elus, siis võime jõuda ka soovitud eesmärgini. Koostöö aitab näha ka klaasi läbipaistva pinna erinevaid toone ja värve. Värviderohket ja tegusat uut aastat!