Veel eelmisel õhtul olid kergliiklusteel sportinud inimeste sõnul kõik märgid kenasti omal kohal. Seega tuleb järeldada, et öö jooksul oli keegi kõndinud Tabasalust Murasteni ja ajaviiteks liiklusmärgid üles kiskunud.

Omad inimesed

Mõned nädalad hiljem avastas Eesti Gaasi tehnik, et samas piirkonnas oli maast üles kistud kõik ca 20 gaasitrassi maakraanide märgistust ning need metsa visatud. Gaasitrassi meeste töö postide õigesse kohta tagasi panekul oli eriliselt keeruline - nimelt on iga trassitähis erineva märgistusega ning sisaldab vajalikku infot just selles kohas maa sees asuva kraani kohta.

Aastaid valla teede ja tänavate olukorra eest vastutanud vallamajanduse osakonna spetsialist Rein Kooli nendib, et sarnaseid juhtumeid võib viimase paari aasta jooksul üles lugeda kümneid.

"Vanast ajast ma selliseid veidraid spordiharrastusi ei mäleta, see on viimase paari aasta trend," sõnab ta. "Lisaks märkidele proovitakse jõudu ka elektrikilpide kallal - näiteks lõhuti möödunud aasta jooksul Muraste küla vaateplatvormi juures neljal korral täielikult ära elektrikilbi sisu," on Kooli pahane. "Uus sisu ja vahetus maksab aga ca 1000 eurot." See teeb ühe elektrikilbi lammutamisest saadud meelelahutuse hinnaks 4000 eurot.

Tõenäoliselt on lõhkujate puhul tegemist meie oma valla inimestega, sest kes ikka keset ööd pealinnast või mujalt kohale viitsiks tulla, et teetähiseid lõhkuda.

Ega uute liiklusmärkidegi paigaldus just odav lõbu ole. "Märgi puhul oleneb paigalduse hind sellest, kas tuleb rajada ka näiteks uus vundament," selgitab valla kommunaalinsener Steve Võsu. "Orienteeruvalt võib ühe lõhutud märgi taastamise hinnaks pakkuda 150-200 eurot." Arvestades, et Rannamõisast Murasteni on märke kokku kümmekond, siis on lihtne arvutada, millisesse suurusjärku jääb rahanumber, mis tuleb välja käia terve kergliiklustee liiklusmärkide taastamise eest. 

Muraste pangapealse vaateplatvormi elektrikilp. Foto: Rein Kooli

Politsei võimetu

Jõuharjutusi võõra vara kallal tehakse eelkõige kergliiklustee ääres Tabasalust Murasteni, aga ka Murastes Kallaku tee piirkonnas ning mõned juhtumid on ka Vääna- Jõesuus. "Lõhkumine Vääna- Jõesuus toimus küll juba mõnda aega tagasi, aga seal ei piirdutud lihtsalt postide maha murdmisega, vaid nähti eraldi vaeva ja veeti kõik postid jõkke," kirjeldab Rein Kooli pättide fantaasialendu.

Võsu tunnistab, et tegijaid tabada on praktiliselt võimatu. "Jõudu käiakse proovimas ikka siis, kui kedagi nägemas ei ole ja meie kogemuse kohaselt põhiliselt öösiti," räägib ta. Ka politseil ei ole suurt midagi teha. Pealtnägijaid ei ole, samuti pole võimalik liiklusmärkide valveks rakendada patrulli - paraku ei ole tegemist niivõrd oluliste objektidega ega pole ka kellegi elule või tervisele otsest ohtu.

Seega tuleb iga uue juhtumi puhul vaid kurvalt kulud kokku liita ja uus märgistus või elektrikilp tellida.