Lisaks siinsele mõisale on tähtpäev ka ühel kuulsaimal mõisaomanikul - möö­dub 330 aastat B.C.Münnichi sünnist.

Nendest tähtpäevadest ajendatuna on suurepärane võimalus pöörata pilgud siinse kandi varasemasse ajalukku, mis sisaldab palju kirevaid lehekülgi.

Mõisatel ja nende valitsejatel oli keskne roll Eestimaa kultuuri ja eluolu kujun­damisel mitmesaja aasta vältel. Mõis oli majandusüksus, kohalik halduskes­kus, piirkonna eluolu ja kultuuri süda. Mõisate kaudu levisid siiamaale uued põllukultuurid, tehnika ja ehitusmater­jalid, kirjaoskus, euroopalikud kombed ja palju muud.

Lisaks juubeliüritustele leidub alanud kultuuriaastas palju muudki.

Endiselt pakume professionaalsel tase­mel kunsti, muusikat, kirjandust, teat­rit, kino, samuti võimalusi tantsu lüüa. Tähtpäevade tähistamisel on oluline osa - vastlapäev, vabariigi aastapäev, volber, emadepäev, jaanipäev, isade­päev, jõulud ja aastavahetus. Kujutava kunsti eksponeerimine jätkub galeriis, raamatukogudes, vallakeskuses, hari­dusasutustes, samuti Luunja vallaga seotud loomeinimeste ja loomingu tut­vustamine.

Kogu aasta kultuuriüritused on toodud igasse peresse jõudnud valla kalendris, samuti tasub jälgida reklaami veebile­hel ja Kodu Uudistes.

Kirevaks kujunes ka lõppenud kultuuri­aasta, mis oli uutele tegijatele katsetus­te ning tähelepanu äratamise aastaks, mil prooviti rakendada erinevaid üri­tuseformaate ning pakkuda võimalusi vaba aja veetmiseks võimalikult laiale külastajate skaalale. Kõik ei tominud, see on paratamatu. Tegijad arvestavad saadud kogemusi ja tagasisidet edas­pidiste ürituste kavandamisel. Samas pole just tavapärane, et vallas arutle­takse tõsimeeli kaasaegse kunsti olemu­se ning lubatu ja lubamatu piiride üle. See näitab, et tehtu leidis kõlapinda, läks inimestele korda, olgu kasvõi läbi kriitikaprisma. Kui kultuur on publikut kõnetanud, siis on eesmärk täidetud. Kultuur on olemuselt valdkond, kus pole „õigeid" ja „valesid" asju, piirid on laiad ning asi taandub enamasti suhtu­misele ja isiklikule arvamusele.

Kultuur on ka üheks valla visiitkaar­diks, mis kujundab muljet meie oma­valitsusest ka väljaspool. Tartu linna läheduses peituvat potentsiaali tuleb täiel määral ära kasutada. Kultuuri­keskuse püsikulud tuleb vallaeelarvest kanda niikuinii, oluline on täita maja maksimaalselt intensiivse ja kvaliteet­se sisuga. Seejuures saab rahastamist lisaks valla vahenditele taotleda fon­didest ning sponsoritelt, mida on ak­tiivselt ka tehtud. Kui soovime, et meie üritusi rohkem külastatakse, tuleb neist teada anda. Tähelepanu saavutamiseks tuleb mõnikord kasuks tavapäratute võtete kasutamine.

Meie eesmärgiks on pakkuda vaba aja veetmise võimalusi eelkõige Luunja valla elanikele. Kuid avatus ja koostöö on samuti väga olulised - kui me ei soovi saada sumbunud konnatiigiks, mis kellelegi peale meie endi korda ei lähe, siis tuleb siia kutsuda tegijaid ka väljastpoolt, samuti tutvustada meie te­gemisi teistele. Hea, kui äratame tähe­lepanu ja tee Luunjasse leiavad kultuu­rihuvilised Tartust ja kaugemaltki.

Üheks sihiks on anda valla kultuurielu­le laiemat kõlapinda, laiendada tegevu­si teistesse valla piirkondadesse (Ka­vastu, Lohkva jm), samuti väljapoole Luunja valla piire, kutsudes esinejaid ning publikut ka mujalt. Olemasoleva potentsiaali paremaks kasutamiseks ja meie tegemiste põimimiseks maakonna ja ülejäänud Eesti kultuurieluga toeta­me maakondlike ning võimalusel üle­riigilise mõjuga ürituste korraldamist.

Valla kultuurielu kavandamisse püü­takse kaasata ka avalikkust. Kultuuri­maja on kokku kutsunud avatud aru­telusid, saamaks teada vallaelanike soove ja ootusi kultuurielu korraldami­se osas. Hetkel on käsil kultuuri vald­kondliku arengukava koostamise, kuhu kaasatakse laiapõhjaline ring huvilisi. Samuti on rakendatud tööle kultuuri- ja vabaajakeskuse nõukogu.

Toredaid kultuurielamusi alanud aas­tal!