Väärtegude toimepanijaid tuvastati 50, neist liikluseeskirjade eirajaid 38. Kiiru­seületajaid tabati 12, alkoholi tarvitanud juhte 5, juhtimisõiguseta e lubadeta juhte 4. Protokoll tehti joobes jalgratturile ja kuuele ilma helkurita jalakäijale. Lisaks menetleti mitut eriloata vedude teosta­mist, ülekaalulise massiga koormate ve­damist ja sõidumeeriku eiramisi.

Tabati 8 alaealist tubakatarvitajat ja kaks alaealist purjutajat. Menetleti kahte koera­pidamise eksimust, kahte avaliku korra rikkumist kus pidutsejad häirisid naabri­te rahu. Tabati metallivaras, poevaras ja võõra sõiduki lõhkuja e vandaal. Menet­leti juhtumit kus janune klient avas kaup­luses enne kella 10.00 alkohoolse joogi ja üritas sellisel moel päästa oma hinge ja ihu vaevust. Lisaks tabati illegaal ehk ela­misloata Eestis viibiv isik. Selle juhtumi puhul on tegemist lohakuse ja hoolima­tusega, sest kõnealune isik on Eestis sün­dinud ja siin ka alaline elanik, vastust tu­leb tal aga seaduse sätete rikkumise eest sellegi poolest anda.

Muud informatsiooni laekus politseile 24 juhtumist. Valdavalt tegeleti alkohoo­likutega, joobes perekondades tekkinud tülidega (11 juhtumit!) , millede puhul enamasti viidi agressiivsem osapool kai­nenema aga vormistati ka mitmeid vale väljakutse materjale. Teatati kahest alaea­lise kadumisest, millest ühe puhul oli lapseema sedavõrd purjus, et oli unus­tanud, et laps läks sõbrale sünnipäevale, teise juhtumi puhul oli jooksikuks polit­seile vägagi tuttav nooruk, kes enam tükil ajal ei saa ringi joosta, kuna tänaseks vii­bib ta eelvangistuses. Tegeleti ka kainete inimeste peretülidega, kus emotsioonid väljusid kontrolli alt. Ka tuli politseil te­geleda lohakile jäetud esemete, nii sõidu­kite, riiete kui rahakottide omanike leid­misega.

Viimase aasta - kahe jooksul on liigagi sageli rüüstatud Luunja alevikus asuvat bussipaviljoni, selle reostamisest ei hak­ka rääkimagi! Raske on mõista lõhkujate motiive ja mõttemaailma. Kinnine pa­viljon on ju aleviku elanikele selleks, et külma- ja tuulevarjus bussi oodata, klaa­side ja pinkideta ruumis on tõenäoliselt aga oluliselt ebamugavam seda teha. Kusjuures lõhkujad ja reostajad ei tule ei Tartust ega Türilt, nendeks on ikka koha­likud, paviljoni tarvitajate võsukesed, kes ka ise meeleldi paviljonis istuvad! Tean ka inimesi, kelle võimuses oleks aidata mitmeid lõhkujaid tuvastada, millegipä­rast on nende kodanikukohus uinunud ja suud lukus, samas juhtumitest, millest neil teinekord aimugi pole, armastatakse aina heietada ja näidata oletatavaid paha­teo tegijaid, ise imestades, kuidas politsei midagi ei tea. Uskuge, mina ka tean ja tunnen Luunja valla paharette, nii noori kui vanu, nii praeguseid kui ka endiseid tegijaid. Paraku sellest teadmisest ja nä­puga näitamisest ei piisa, tarvis on ka asju tõendada ja tõenditeks on enamasti tunnistajate ütlused. Novembri viimastel päevadel õnnestus välja selgitada selts­kond noorukeid, kelle käed on korduvalt sügelenud, küll aknaid sisse pekstes, sei­nu lõhkudes aga ka lausa paviljoni lõket tehes. Tulekahju ja paviljoni täieliku hä­vimise hoidis ära sealt vabal ajal mööduv naabervalla konstaabel. Tõenäoliselt ei ole seekord tuvastatud noorukid ainuke­sed vandaalid aga enda tegude eest tuleb neil küll vastust anda.

2012.a. detsembris registreeriti Luun­ja vallas 3 kuritegu. Menetlust alustati omavolilises sissetungimises eluruumi, metallivarguse juhtumi kohta ja sõiduki joobes juhtimise kohta.

Väärtegude toimepanijaid tuvastati 11, kellest kõik osutusid liikluseeskirjade rikkujateks. Tuvastati kaks alkoholi jääk­nähtudega sõidukijuhti, lubadeta sõidu­kijuht, kaks joobes jalgratturit, helkurita jalakäija ja kolm sissesõidu keelumärgi eirajat. Viimatinimetatu puhul oli tege­mist Luunja keskkooli sisehoovi sõitvate lastevanematega. Tegemist ei ole ei koo­li ega ka politseipoolse kiusuga. Talvisel ja lumisel ajal muutub kooli sisehoovi viiv tee kitsaks ja isegi sõiduautodel on üksteisest keeruline mööduda, rääkimata koolibussist. Seega, edasiste ummikute ja protokollide vältimiseks tuleks lastevane­matel kasutada kooli ees asuvat parklat. Lastel on küll 15-20 m pikem tee kooli ukseni, samas on tegemist mõlemast ot­sast avatud parklaga, kust sõidukijuhil on tegelikult oluliselt mugavam välja sõita.

Muud informatsiooni laekus 6 erineva sündmuse kohta. Kainenema viidi joobes isik, tegeleti kahe joobes isiku rüseluse­ga ja kolme peretüliga, mille puhul lasid osapooled samuti käed käiku. Peale kiira­bipoolse abi osutamist tuleb ka politseil nimetatud juhtumite kohta oma seisu­koht võtta.

Aastavahetusel Luunja vallas ühtegi väl­jakutset ega sündmust ei registreeritud!

Ülemkonstaabel Riho Korts-Lindus tel 53307103 ja e-post: riho.korts-lindus@ politsei.ee

Vastuvõtt Luunja vallamajas teisipäeviti kella 10.00-12.00

Kohest reageerimist nõudvate sündmuste puhul helistada 110

Turvalisust saab tagada meie kõigi ühis­te jõupingutustega, täites kodanikukohust ning informeerides omapoolsetest tähele­panekutest!