Need on „klassikalised" lubadused ja eks igaüks teab, kas neid anda või kui hästi edeneb nende pidamine. Iseendale võib lubada nii mõndagi, sest kui lubadusest kinni ei pea, siis vead alt ainult iseennast. On ka teised lubadused - lubadused, mis puudutavad mitmeid teisi peale sinu enda. Lubadused, mis tekitavad teistes ootusi ja lootusi.

Alanud on järjekordne valimiste aasta. Lubadusi hakkab peagi pressima aknast ja uksest, postkastid saavad neist pungile. Ei teagi kohe, millist suurepärast tulevikupaketti valida. Padise vallas ei ole õnneks loosungitega lehvitamine ega postulaatide väljahõikamine kombeks olnud. Õhku müüa ei saa, inimesed on selleks liiga targad ja teavad teineteist liiga hästi - häälte arv sõltub sellest, kas oled küla vahel tuntud toreda, tööka, asjaliku ja mõistliku inimesena, ja mitte sellest, kui mitu läikivat hüüdlausega portreepilti sa posti külge jaksad naelutada. Valiku tegemine tuleb kindlasti keeruline.

Mu enda kõhutunne ütleb, et kandidaate on seekord rohkem ja nad erinevad üksteisest rohkem. Sügiseni on õnneks piisavalt aega - olge aasta vältel tähelepanelikud, siis pole otsuse tegemine liiga raske.

Lisaks tasub mõelda sellele, mida ise saaks ära teha. Kas peab üldse usaldama „valla asjade ajamise" kellegi teise kätte? Äkki on sul endal häid ideid ja plaangi, kuidas need teoks teha? Ei saa ju jääda lootma, et keegi teine loeb su mõtteid ja teeb kõik ise ära ning sinu ülesandeks jääb siis hiljem vaid nentida, et näed, ikka ei tehta nii nagu vaja.

Tagantjärgi virisemine on üks kurnavamaid ja kasutumaid tegevusi. See ei aita üldse, vaid hävitab naabruses tärganud väikseimagi tegususeidu. Pärast jääb sisse ka veel väga paha tunne.

Selle asemel küsi parem endalt: „Kas ma saan midagi teha, et virisemiseks põhjust andnud olukorda muuta?" Kui saad, siis hakka kuskilt pihta. Kui ei saa - no tunned näiteks, et tahad viriseda, sest ilm on vilets ja bensiin on kallis - siis tee selle asemel midagi kasulikku või meeldivat, milleks sul muidu kunagi aega ei ole: pese kasvõi aknaid või helista ämmale. Peagi märkad, et su aknad pole kunagi olnud nii säravad, ämm nii lahke ja enda süda kerge. Vallavolikogu nimel soovin teile õnnelikku uut aastat, meelekindlust antud lubaduste pidamisel, tarku otsuseid terve aasta vältel ning julgust ise enda ning teiste jaoks midagi ära teha.