Nüüd on siis meie soojatootjal võimalik põlevkiviõli ja gaasi kõrval kasutada sooja tootmiseks ka hakkepuitu, just seda, mis parasjagu kõige odavam. Kuidas mõjuvad uuendused tarbija rahakotile, küsimegi SW Energia juhatajalt Tarmo Saartsilt.

Kaks kuud saab katlamajade avamispidustustest mööda. Kas ulatuslikud renoveerimistööd on Teie lootusi õigustanud ja kuidas tarbija seda tunnetab? Saatsite hiljuti teate uue sooja hinna kohta. Palun kommenteerige seda eelmisega võrreldes ja võimalusel ka siseriiklikult teiste soojatootjatega võrreldes.

Avamine toimus novembri lõpus, kuid renoveerimistööd kestsid detsembri lõpuni. Tegime avamise varem, kuna detsembris, eriti teises pooles on inimestel muud huvid. Hetkel töötab katel täisvõimsusel ja investeeringuga võib rahule jääda. Samas katla seadistamine ja süsteemi häälestus kestab kuni sügiseni.

Oleme saatnud Konkurentsiametile teatise, et kuni soojuse uue piirhinna kehtestamiseni Konkurentsiameti poolt Paikuse ja Seljametsa võrgupiirkonnas hakkab SW Energia OÜ alates 01.01.2013.a müüma sooja alla hetkel kehtiva piirhinna 68,0 €/MWh. Soojuse müük hinnaga 68,00 €/ MWh kestab senikaua, kuni Konkurentsiamet kehtestab uue soojuse piirhinna Paikuse ja Seljametsa võrgupiirkonnas.

Võrreldes teiste piirkondadega on soojusenergia hind keskmine. Raskes seisus on soojusvõrgud, kus endiselt kasutatakse gaasi ja põlevkiviõli. Nendes võrkudes on soojusenergia hind 80....90 €/MWh e 15..20% kallim. Paremas seisus on suuremad linnad, kus müügimaht on suur ja kütusena kasutatakse biokütuseid või jääksoojust. Samas, Tallinnaski on hind 68,82 €/MWh.

Kas hakkepuidule üleminek lahendas ka lõhnaprobleemi, mis „kaubapäevadel" naabreid pahandas? Kui tihti tuleb haket juurde vedada ja kas sellega ei või probleeme kaasneda, suvel näiteks tolm?

Lõhnaprobleemid on kindlasti vähemaks jäänud. Haket talvel kulub kolm rekka täit nädalas.

Ladu on ehitatud kinniseks nii, et tolmama midagi ei jää. Katlal on kaasaegne Saksa keskkonna normidele vastav suitsugaaside puhastusseade. Paikuse õhk on endiselt värske ja puhas.

Te ei pidanud küll ennustamisega tegelema, kuid mis Te arvate, milline kolmest võimalikust kütuseliigist lähiaasta jooksul kõige rohkem kasutust leiab?

Paikusel jääb kasutusse lausa neli kütuseliiki: hake, graanul, gaas ja raskekütteõli. Lähiajal viie aasta perspektiivis jääb kõige odavamaks hake. Lisakütusena suurte külmade ajal kasutame talvel veel küttegraanulit. Gaas ja põlevkiviõli on hetkel reservkütused.

Samas jääb meile kõikide kütuste kasutamise võimalus. Kaugkütte üks eeliseid ongi see, et kasutame alati just seda kütust, mis on meie tarbijale kõige odavam.