Suuremad kulud vallal on ca 120 000 eurot Keeni Põhikooli personalile makstav palgafond ja valla poolt õpetajatele lisaks makstav osa, sest riigi poolt antav palgaraha ei kata täiskoha tasu. S.h on meil oma logopeed, eripedagoog, kooli majanduspersonal jne, kelle palk on valla kanda.

Keeni muusikakooli (9-11 last) ülalpidamine maksab 11 600 eurot (siin maksab ka lapsevanem osa).

Õpilaste vedu võtab ca 42 000 eurot, millele lisandub veel piletite hüvitis mujal koolis käijatele ca 7000. Ehk siis kokku kooli transpordile kulub 50 000 eurot aastas.

Kooliarved teistes valdades õppivate meie laste eest on ca 50 000 eurot aastas.

Sangaste lasteaiale kulub ca 100 000 aastas.

Keeni noortekeskusele ca 14 000 aastas.

Lõviosa valla eelarvest kulub koolidele ja transpordile kooli.

Valla teedele (lumelükkamine jms) on planeeritud ca 40 000 eurot, sel aastal ka erikuluna Keeni-Sangaste kergliiklustee ehitamise kulu, mille täpne suurus selgub pärast hanget. Kui vastu võetav eelarve avalikuks saab, on kõigile näha, kui palju millelegi raha läheb. Huvitavamad rahvale on autokulud, valitsemise ja volikogu kulud, mis on siiski väga väiksed, võrreldes kulutustega haridusele.

Sangaste Lastaia lapsevanemad on pakkunud oma abikäe remonttöödeks ning siin kulub akende vahetamisele ja materjalidele ca 5000 eurot. Töö on vabatahtlik ja suur aitäh neile taolise algatuse eest!

Väited valla suure võlakoorma kohta on siiski pisut liialdatud. Vahepealsetest suurte ehitamise aastate jooksvatest võlgnevustest on vald üle saanud. Küll on võlga tõesti veel teistele valdadele koolikarbikulude eest, kuid neid sai juba 2012. aastal tublisti vähendatud, tasutakse kokkulepitud graafikute alusel ning on kajastatud ka kuluna eelarves. Seadusest tuleneva lubatud võlapiirini on Sangastel veel palju ruumi ning laenukoormus on praegu igati normis ja jõukohane.

Sanva OÜle, pansionaadile ja SA Sangaste lossile rahalisi toetusi planeeritud pole. Loss on saanud Eesti-Läti-Vene ühisprojektist rahastuse ca 300 000 euro ulatuses talveaia taastamiseks, millega loodame suvel alustada. Sealne omaosalus on ca 30 000 eurot, mis jaguneb kahele aastale ja loodame selle leida SA Sangaste lossi abiga. Toetusega taastatakse talveaed ja remonditakse küttesüsteem, elektrisüsteem, keldrid saalide all jms.

Sõidutoetuste maksmine õpilastele jätkub, aasta teises pooles tõuseb ka puudega inimese hooldajatoetus. Samuti käivitasime koolis hommikupudru programmi. Teatud asju tuleb, vaatamata raskustele, lihtsalt teha ja midagi tuleb ka kokku tõmmata.

Head inimesed! Väikese valla pidamine on paras rahanduslik mustkunst ja kes arvutada oskab, see näeb ise, mis miski inimese kohta maksma läheb. Reformitegemise tarkus riigitasandil piirdub paraku vaid populistlike loosungite ja otsustusvõimetusega. Kohalikul tasandil aga ei usaldata selles ei riiki ega iseennast. Vahel vist ka õigustatult.

Kindel on aga see, et volikokku minev eelarve on pitsitavas tasakaalus ja realistlik oma sisult. Ilusat muinasjuttu sinna külge planeerida aga ei saa ja tuleb leppida sellega, mis on.

Paremasse eesseisvasse ja ilusamasse uude eelarveaastasse!