Jõelähtme valla 2013. aasta eelarve on vallavalitsuse poolt ette valmistatud ja esitatud volikogu jaanuarikuu istungile kinnitamiseks. Nagu varasematel aastatel on ka sel aastal põhirõhk haridusvaldkonna investeeringutel. Lisaks kavandame olulisel määral panustada kergteede ehitusse ning varasemast enam ka valla teede remonti. Täpsema ülevaate annan juba veebruari kuu ajalehes kui volikogu on eelarve ära kinnitanud.

Valla eelarve tulude kujunemisest olen korduvalt kirjutanud, ka sellest, et valla põhitulud kujunevad üksikisiku tulumaksu laekumisest ehk mida rohkem on meil maksumaksjad seda enam laekub valla eelarvesse ka maksutulu, mille arvelt valda arendada. Maksumaksjad on aga meie valla inimesed, kes rahvastikuregistris meie valla kirjas.

Maksumaksjaid on enam siis kui valla elanike arv kasvab ning töötuse määr väheneb. Elanike arvu kasvuga on meie vallas seisud head, erinevalt mõnest meie naabervallast. Kui Jõelähtmes elanike arv võrreldes aastatagusega suurenes 67 inimese võrra, siis näiteks Maardus vähenes 209 inimese võrra.

Kuusalus ja Raasikul jäi rahvaarv samaks. Töötute osakaal võrreldes aastataguse ajaga on meil ka kerges languses, 146-lt inimeselt eelmise aasta lõpuks 127 inimeseni. Elanike arvu kadu on omavalitsustele väga suur probleem. Keskmiselt palgalt laekub inimese kohta aastas ca 1200 eurot makse omavalitsusele. Kindlasti ei ole kõik Maardust lahkunud ning Jõelähtmesse juurde tulnud inimesed saanud keskmist palka ning neid numbreid korrutades ei saa teada palju Maardu saab sel aastal maksutulu vähem ja palju Jõelähtme rohkem aga jämedad arvutused saab selle varalt ikkagi teha.

Tahan siinkohal tänada kõiki valla elanikke, kes on jätkuvalt meie valla patrioodid ja ei ole läinud tasuta transpordi nimel oma elukohta Tallinnasse registreerima. Need, kes seda siiski tegid või kes kavatsevad seda veel teha, siis neile panen südamele registreerida taas ennast valla elanikuks enne oktoobris toimuvaid valimisi ning kindlasti on vaja olla valla elanik 31. detsembri seisuga, kuna selle arvestusega käib maksuraha arvestamine.