Kohal olid MTÜ Iru Ämma Klubi juhatuse esimees Toomas Udu, juhatuse liikmed Andres Johannson, Kristjan Leks ja Arno Kannike, kes esindas samaaegselt juhatuse liikmena ka MTÜ Põhja-Harju Koostöökogu, arhitektuuribüroo Sammas juhatuse liige Kairi Kirt-Ende, HR Restauraator OÜ alltöövõtja Tristand Grupp OÜ juhataja Ard Reitalu, külaelanikud Juhannes Kull ja Rain Onemar.

Kogunenud asjamehed tulid nurgakivi panekule Iru külamajale, millega on täitumas Iru külarahva ammune unistus, saada koht kus aastaringselt saab koos käia ja koos toimetada! Allakirjutanu tutvustas lühidalt ehituse alustamise iseärasusi, ehituse rahastamist ja teavitas, et külamaja saab olema jätkusuutlik, kuna suursponsor Eesti Energia Iru Elektrijaama AS on vastavalt kokkuleppele tasunud Iru Ämma Klubi omaosaluse ja ka kogu ehitustööde läbiviimise esialgse maksumuse, mis on PRIA poolt Leader programmi kaudu rahastamise tingimuseks.

See suurepärane sponsorlus lubab kinnitada, et vähemalt kümme aastat ei ole meil probleeme külamaja haldamisega, sh külmal ajal kütmisega ning vajadusel ka kasutusest tulenevate remonttööde läbi viimisel.

Iru Ämma Klubi teeb selle suurepärase ehitusega pika sammu kogu külakogukonna kaasamiseks aktiivsesse külaellu ja ühistesse ettevõtmistesse. Tuleb ju majja ka 63 m2 suurune ruum, kus külarahvas saab harrastada oma meelistegevust, kas siis käsitöö valdkonnas, isetegevuses, seltskondlikes mängudes ning see on ka avalik kokkusaamiste koht. Iru Elektrijaam lubas üles panna ka oma püsinäituse elektri- ja soojusenergia ajakohasest ja loodussõbralikust tootmisest. Tänu sellele saame edasiselt nende abiga korraldada infotunde nii täiskasvanutele kui ka kooliõpilastele.

Miks mitte ka parlamendi ja valitsuse liikmetele, kes teevad otsuseid elektri- ja kütte hindade kujundamise aluste väljatöötamisel, kuna pahatihti tundub, et nende teadmised ei ole piisavad, et Eestimaa kodutarbijat kaitsta.

Külarahva unistused on teoks saamas! Seda kinnitab juba silmnähtav vilgas ehitustegevus, millega plokk ploki järel kerkib jõudsalt seinte nö kiviosa. Päris seinad tulevad puitsõrestikul ja ühepoolse kaldega katus plekist. Külamaja arhitektuurilise projektiga saab tutvuda meie veebil: www.iru.ee

Üleskutse - "Teeme ise meie jaoks"

Kuna Leader programmi rahastamisperioodi 2009 - 2013 rahad on praktiliselt kasutatud, siis kutsume siin üles vabatahtlikke juba sellel kevad-suvel kaasa lööma nii maja siseviimistlus- kui haljastustööde läbiviimisel!
_______________________________________________________________
Kommentaar

Vallavanem Andrus Umboja sõnul toob iga uus investeering kaasa ka edaspidiseid kulutusi. Iru külamaja projekt on erakordne seetõttu, et lisaks ehitustööde eest esialgsele tasumisele projektide ja sponsorite kaudu võtavad sponsorid pärast maja valmimist kümne aasta jooksul enda kanda ka kõik kommunaalkulud. MTÜ Iru Ämma klubi juhatuse liikme Arno Kannikese tegevus on igati eeskuju vääriv.