Iru külaplatsi rekonstrueerimiseks tuli hea võimalusena meie õuele Leader programm, mis esmakordselt 2010. aastal avas projektitoetuste taotlusvooru Jõelähtme, Rae ja Viimsi valdadele ehk Põhja-Harju Koostöökogu piirkonna külakogukondade ja ettevõtjate tegemiste rahaliseks toetamiseks!

Iru Ämma Klubi on Põhja-Harju Koostöökogu asutajaliige, seega hästi kursis kogu tegevusega, pealegi on allakirjutanu Koostöökogu juhatuse liige. Nii koostasime koos Iru Ämma Klubi juhatuse esimehe Toomas Uduga kohe esimesse vooru projektitoetuse.

Esimese projektina taotlesime raha Iru külaplatsi rekonstrueerimise projekteerimiseks. Meie taotlus sai heakskiidu Põhja-Harju KTK hindamiskomisjonilt, selle kinnitas ka juhatus ning asi tipnes sellega, et ka PRIA kiitis taotluse heaks ning Leader programmi rahadest eraldati projekteerimistöödeks 82 500 krooni ehk 5273 eurot, millest omaosalus, vastavalt EL seadusandlusele moodustab 10 % ehk 527,27 eurot (8 250 krooni). Tänu Jõelähtme valla varasemale toetusele ning Klubi liikmetele, kes on usinasti tasunud liikmemaksu on see kohustus meie poolt täidetud! Teadaolevalt on Leader programmi rahastamisel tingimuseks, et taotleja tasub esmalt kõik kulud ja seejärel tagastab PRIA kuludeklaratsioonide ja pangaväljavõtete alusel 90 % makstud summast kuni 90 päeva jooksul taotlejale ehk Iru Ämma Klubile.

Selle mure lahendamiseks saime mitmete arutelude ja kohtumiste tulemusena kokkuleppe Eesti Energia Iru Elektrijaama AS-iga. Iru Elektrijaam toetab meie ettevõtmisi eeskätt seetõttu, et kompenseerida meile teadaolevaid tulevasi riske ja ohte seonduvalt jäätmepõletuskompleksi rajamisega Iru küla vahetusse lähedusse. Iru Elektrijaam tasuski juba esmaste geodeediliste uuringute ja projekteerimistööde maksumuse ja me loodame, et vastavalt kokkuleppele ka kogu külaplatsi rekonstrueerimise maksumuse.

Vastavalt OÜ Sammas AB rekonstrueerimisprojektile esitasime 2011. aasta Leader IV vooru taotluse summas 68 002,52 eurot, millest omaosalus, ehk Iru Ämma Klubi kohustus on tasuda 6 802 eurot! Ka selle maksumuse lubas Iru Elektrijaam tasuda multifunktsionaalse külaplatsi rekonstrueerimis tööde maksumusena.

Siinkohal räägime külaplatsi rekonstrueerimise esimesest etapist, mille teostuseks sõlmisime 26. detsembril 2011. a Lemminkäinen Eesti AS-iga lepingu ning enne jaanipäeva peaksime saama mängida tennist-, võrk- ja korvpalli kaasaegse kattega väljakul, lapsed aga turnida ning harjutada liiklemist oma linnakus. Kogu külaplatsi territoorium saab uue tarastuse ning tehakse ka heakorrastustöid. Teise etapi tööde rahastamiseks andsime 23. veebruaril 2012. a. Põhja-Harju Koostöökogu VI vooru Iru Ämma KLubi taotluse Iru Külamaja ehitamiseks. Vastavalt piirangutele, mis on seatud ühes voorus ühe taotluse rahastamiseks, nägime ette Külamaja nn karbi ehituse ilma siseviimistlustöödeta.

Projektitoetuse maksumuseks kujunes 70 800 eurot, millest Iru Ämma Klubi omaosalus on 7 080, PRIA toetus 63 720 eurot. Kuna Eesti Energiaga koostöö lõpptulemus on Iru Külamaja nn Energiamaja ehitamine, mille ühiskasutusena näeme sõbralikke kokkuleppeid selles, et Eesti Energia omab nimetatud majas püsinäitust säästliku energia tootmiste kohta, saab korraldada koolitusi, seminare ning teisi üritusi. Meie Iru Ämma Klubi, olles maja haldaja, saame korraldada mitmesuguseid avalikke üritusi, külakoosolekuid, käivitada taidlus- ja huviringe laiale külarahva sihtgrupile. Samas on selles majas ettenähtud spordiplatsi kasutajatele riietumise- ja pesemisvõimalused, rännumeestele puhkamisvõimalused.

Oleme siis tublid edasi, toetame Iru Ämma Klubi oma aktiivsema kaasalöömisega, seda eriti saabuva kevade talgutel, et täita ka meie kohustus puude ning põõsaste istutamisega, millise lubaduse andsime, kui vanad ja mitteväärtuslikud puud maha võtsime. Ootame Klubisse ka uusi liikmeid ning liikmemaksude õigeaegset tasumist.

Hea külarahvas, suur asi on käima lükatud, toetagem siis ühiselt!