Lauajuhi abi Valeria sõnul kuulis tema osaluskohvikust Linda Teetlokilt, kes oli selle peakorraldaja. Linda kutsus teda mitte lihtsalt osalema, vaid ühele lauajuhile appi teemat vedama. Kuna talle ettepanek meeldis, siis ta võttis selle ka vastu. Peale üritust on ta seisukohal, et sellised kokkusaamised on noortele väga kasulikud. Nendel õpitakse oma arvamust ja ideid väljendama. Valeria sai ürituselt palju positiivseid emotsioone, uusi ideid ja võimaluse suhelda  Teised lauajuhi abid olid Anna Kondratjeva, Sofia Pavlova, Tom Maksimov ja Kätrin Jaakson.

Aruteludest tehti kokkuvõtted, mida tutvustati kõikidele osavõtjatele. Nendest kokkuvõtetest teevad ürituse korraldanud noored veel kokkuvõtted ning ettepanekud, mida hakatakse sel aastal ellu viima. Üritus meeldis osalenutele nii väga, et arvati, et seda võiks korrata igal aastal. Nii et kui kõik hästi läheb, siis koguneme jälle järgmise aasta esimesel nädalal.

Toome teieni ka mõned osalejate arvamused. Gümnaasiumi õpilane ja üritusel osaleja Ingel: „Arvan, et tegu on üsna tänuväärse üritusega - noorte jaoks tekitati võimalus enda mõtted välja öelda, samuti võimaldati vahetu suhtlemine valla juhtidega. Minu arvates võiks Osaluskohvik ka tulevikus toimuda, ent mitte liiga tihti, kuna siis kaob ürituse võlu. Mul on hea meel, et Vaivara vallas leidub aktiivseid noori, kes viitsivad taoliste ettevõtmistega tegeleda!"

Gümnaasiumi õpilane ja üritusel osaleja Katarina: „3.jaanuaril toimunud Osaluskohvik oli minu arvates väga vajalik, mõistmaks valla noorte ootusi ja lootusi - noored said esitada omapoolseid visioone, mis võiks vallas olla teistmoodi või paremini. Väga meeldis, et noorte ja otsustajate vahel oli näost-näkku suhtlemine - see tekitas usaldust ning meie-tunnet, aitas kindlasti nii mõnelgi vabaneda eelarvamusest, et vallavanem, volikogu esimees või menetlusteenistuja on keegi, keda peaks mingil määral kartma (vähemalt nii üks osalenu mulle rääkis). 

Meeldis, et üritus oli ka korraldusliku poole pealt igati õnnestunud. Kui alguses pelgasin, et kuna programm on pikk, väsitab see mingil hetkel ära, siis tegelikkuses oli asi vastupidine - ürituselt lahkusin mõnusa tundega, täis energiat. Ehkki päev algas mõningaste viperustega, püsisid korraldajad ilusti kavas ning ajahätta ei jäädud. 

Loodan, et Osaluskohvikul välja käidud ideed hoogsalt rakendust leiavad ning üritus kujuneb iga-aastaseks jõuluvaheaja-aegseks toredaks traditsiooniks."

Vallavanem ja osaluskohviku lauajuht Heiki: "Vaivara valla noorte esimese osaluskohviku korraldamise võib minu arvates täiesti kordaläinuks lugeda. Võib-olla osalejaid oli mõnevõrra vähem, kui korraldajad optimistlikult lootsid, kuid tulemus ei sõltu siiski niivõrd kvantiteedist kui kvaliteedist. Paljud kirja saanud kitsaskohad olid ka varem valla juhtkonnale teada, kuid tõstatati üles ka uusi probleeme. Suuremaks kitsaskohaks toodi esile endiselt informatsiooni puudumise, et ei teata, millised võimalused kasvõi vaba aja veetmiseks täna Vaivara vallas on juba olemas. Osaluskohviku osalejate poolt pakuti välja selleks lahendus Vaivara vallavalitsusel ja Vaivara Huvikeskusel kasutada informatsiooni levitamiseks erinevaid sotsiaalmeediakanaleid. Samas soovisid noored osaleda valla lehe toimetuse töös ning anda Vaivara vallas välja oma noortelehte. Järgmine osaluskohvik võiks toimuda aasta pärast värskelt valminud Sinimäe Põhikooli ruumides ja siis juba analüüsida, et kuhu on vahepeal jõutud."

Artikli autorid tänavad Sinimäe Põhikooli õpilasomavalitsust ja Vaivara vallavalitsuse esindajaid toreda ürituse korraldamise eest ning loodavad, et ka need, kes sel aastal  Olgina rahvamajja ei jõudnud, leiavad järgmisel aastal innustust osaluskohvikus osalemiseks!
Jutuajamine suures ringis

Meestejutt