Sukles ei saa õhinast aru

Haapsalu linnapea Urmas Sukles ei saa aru, millest on tekkinud suur õhin liita kaheksa omavalitsust. Tema sõnul soovib Haapsalu enda rüppe Ridalat, kellega on juba aastaid plaane peetud. „Mind on valitud selleks, et teha Haapsalu elanikele häid otsuseid. Ridalaga ühinemine on minu hinnangul positiivne, aga suure valla idee osas ma nii kindel ei oleks," ütles linnapea. Tema hinnangul toimuks siis regionaalpoliitika teostamine Haapsalu linna raha eest. Ta nimetas suurvalla ideed naljatlevalt koogel-moogeliks.

Osapooli teeb murelikuks ka see, et kui oktoobrikuisteks valimisteks soovitakse suure ühinemisega hakkama saada, peab juba 19. oktoobriks vajaliku dokumentatsiooni esitama maavalitsusele - seega on asjaga kiire.

Geomeedia juht Rivo Noorkõiv arvas selle peale, et igasugused uuringud ja rahvaküsitlused pidurdavad ühinemisi. "Kui on vaja ära teha, siis tuleb seda teha. Kõue ja Kose arutasid ühinemist 2004. aastal. Siis see läbi ei läinud, puudusid uuringud jne. Nüüd on teema uuesti üleval ning ikka ei ole vajalikke uuringuid tehtud. Mis vahepeal toimus?" küsis Noorkõiv. Ta tõi ka näite, et Viljandi maakonna nelja valla liitumise rahvaküsitlusel osales kokku 143 inimest, see on tema sõnul signaaliks, et rahvas ootab otsust omavalitsusjuhtidelt.

Regionaalminister Siim Kiisleri sõnul ei saa ükski osapool vaadata kogu protsessi ainult enda vaatekohalt, peab mõtlema piirkonnale - on ju ka väikese Martna elanik samasugune eestlane nagu haapsallane ning soovib samasuguseid teenuseid. "See kas inimene elab ühel või teisel pool mingit piiri ei ole enam oluline. Väga palju liigutakse ringi," rääkis Kiisler.