Kersti
, kes tähistas juubelit koos teiste vilistlastega saalist vaadates. „Taaskord tõeline elamus ja ootused said sajaprotsendiliselt täidetud. Olin kontserdi lummuses veel päris tükk aega. Natuke on nagu maguskurba tunnet ka, et näe, ise ei saagi enam lavale."

Ei oska ega taha eemal olla

Laura õhkab: „Kui saalis tuled kustuvad ja kostuvad esimesed rütmid... Juba ongi kananahk ihul! Kui näed, millise kirega tüdrukud laval tantsivad ning kui paigas on iga viimnegi detail, ei suuda ükskõikseks jääda. See kõik, mis laval toimub, poeb hinge ja puudutab mingit osa minust.".

„See on osalt nostalgia, mis tagasi tuttavatesse ruumidesse toob ja meenuvad nii ehedalt kõik kontserdieelsed emotsioonid. Marika, Piret ja Marilin, kes väsimatult teed näitavad ning kelle koreograafia ikka ja jälle imestama paneb: kas ja kus on piirid!? Need tüdrukud, keda mäletad ajast, kui nad veel 4-5aastaselt oma esimesi katsetusi tegid ja kuidas nendest väikestest särasilmsetest põngerjatest on kasvanud noored kaunid naised, kes laval tantsides nüüd su hingetuks võtavad," püüab Laura sõnu leida.

„Saalis istudes kogesin äratundmisrõõmu ja ootusärevust. Tundsin kontserdi loojate ja tantsijate hinge ja pühendumust. Koju jõudes olin tulvil emotsioone ja teotahet. Sel ööl oli raske uinuda, sest seda kõike oli nii palju, ikka heas mõttes," kirjeldab Heli.

Vikerkaare 50. sünnipäeva puhul lõi kontserdil kaasa kõige värskem, umbes aasta eest lõpetanud vilistlaste rühm. „Ei oska ega taha eemal olla. Suur lava ja kõik need inimesed, kes Vikerkaares on, tõmbavad tagasi. Mul on väga hea meel, et meie punt omakeskis edasi tegutses ning oli valmis juubeliks taas lavalaudadele naasma. Nii hea oli taaskord kõige selle keskel olla ja neid emotsioone kogeda," tunnistab Ave ja ütleb, et kontsert andis talle head energiat.

„Eriti vahvad on emotsioonid, mis meil vahetult pärast tantsu on: selline rõõmus-kurb-hullumeelne-ei-tea-mis-ära-teeks tunne. Seekord jäi aga suures plaanis väike kurbus hinge. Ei tea, kas jäigi viimaseks korraks?"

Hetk 50. sünnipäeva kontserdist. Foto: Eveli Makko

Mis on Vikerkaar?

Aga mis teeb Vikerkaare nii sõnulseletamatult eriliseks? Vastust püüavad leida vilistlased, kes on ise aastaid Vikerkaares tantsinud. „Vikerkaar on pühendumus, eluviis, sõbrad, tants, muusika, ühtekuulumine. Pärast seda kontserti jõudsin ühele suurele järeldusele. Nimelt, päris tihti on mulle öeldud, et soovin oma elus maksimumi - jõudsin tõdemusele, et selle olen kaasa saanud just Vikerkaarest," räägib Heli.

„Vikerkaar - see on perekond. See on ühtekuuluvustunne, milles sinul endal on oma osa. See on keskkond, mis kasvatab ja milles kasvad suureks, kus õpid arvestama, õpid hindama teisi inimesi ning võiks öelda, et kehtib paatoslik väljend „üks kõigi, kõik ühe eest"," räägib Laura, mida tema jaoks tähendab Vikerkaar. „Eredaid mälestusi on ohtralt. Alustades lõbusatest vahejuhtumitest, lõpetades sellega, milliseks ma ise nende aastate jooksul kujunesin. Suur hulk enesekindlust, esinemisjulgust ja väljendusoskust. Seda ei saa mõõta numbrites, vaid see ongi emotsioon ja tunne, mis tekib, kui meenutada Vikerkaares tantsitud aastaid."

„Vikerkaares on nii palju suurepäraseid inimesi, kes on ühe asja eest väljas ja hoiavad üksteist nagu pere," ütleb Ave. „On mõned kindlad tantsud ja esinemised, mis jäävad alati hinge. Kõige enam mõtlen aga meie tavalistele trennidele. Need õhtused tunnid tegid ka halva päeva heaks. See on suurepärane, kui on inimesi, kes sind alati rõõmustavad."

Kersti tunnistab: „Vikerkaarest on pärit mu suur armastus igasuguse tantsu vastu, mu parimad sõbrad ja Marika on olnud natuke nagu teine ema. Kõige eredamad hetked on seotud esinemistega. Enne suuri kontserte on pinge päris suur: proovid ja kostüümid. Aga tunne, mis pärast kontserti valdab, on lihtsalt nii joovastav, et oled nõus iga kell seda kõike uuesti läbi tegema."
____________________________________________________________

1962. aastal Helgi Tombergi käe all tollases Tallinna Ehitajate Klubis alustanud showgrupp Vikerkaar tähistas erakordset 50. juubelit. Kontserdid toimusid 18. ja 19. jaanuaril Salme kultuurikeskuses. Showgrupi Vikerkaar kunstiline juht on Elo Marika Kongo, assistendid Piret Mikk ja Marilin Kongo. Vikerkaar tegutseb Tallinnas ja Sauel. Sauel tantsib Vikerkaares 75 tüdrukut ja neidu.