Noortel oli võimalus tuunida oma jalgrattaid just sellisteks, nagu nad ise soovisid. Tuunituid jalgrattaid esitleti Sõmeru Loomepäeva näitusel oktoobris.

Toivo Reinsoolt said noored näpunäiteid, kuidas on võimalik parandada olmetehnikat. Piiluti, mis on televiisori sees. Üheskoos parandati tolmuimeja, kaal, PS2 konsooli pult ja kõrvaklapid. Meistrimeeste rõõmuks õnnestus saada tööle ka vana raadio. Veel räägiti erinevatest liimidest ja nende kasutamisvõimalustest.

Õpiti klaasi lõikama ja tutvuti Tiffany-tehnikaga. Pisikeste vitraažide ja ehete tegemine osutus suureks katsumuseks. Nii mõnigi hoidis esimest korda elus käes jootekolbi, mille käsitsemine esmalt päris hirmuäratav tundus.

Hoolimata sellest, valmisid pisikesed vitraažid ja ehted, osalejad olid õnnelikud ning rahul. Selleks oli ka hea põhjus - õpitud sai midagi uut ning valmisid imeilusad asjad!

Lihtsama tööna meisterdati puidust kuumaaluseid. Keerulisemaks ettevõtmiseks kujunes ühe vanima puhkpilli - paaniflöödi valmistamine. Juhendaja Toivo oli rahul. Tema sõnul tublisid ning rõõmsameelseid noori Sõmerul jagub, kellele oma teadmisi edasi anda.

ESF kompleksteenuse ühe osana tutvutakse tööelutegevustega, mille käigus tuuakse noorteni teemad, mis puudutavad töötegemist ning tutvutakse üheksa erialaga ning kümne erineva spetsialistiga, kes tutvustavad oma tööd. Tööelu tegevusi viiakse läbi lisaks noortekeskusele ka valla erinevates piirkondades.

Tegevused aitavad noortel teha tulevikuks valikuid endale sobiva eriala leidmisel, millega pärast põhi- või keskkooli eluteed jätkata.

Tänaseks on tööelu tegevuste raames külastatud Rakvere päästekomandot, kus tutvuti maja, tehnika ning päästjate tööga. Põnevaid kogemusi ja teadmisi saadi juurde Priit Pärna I animafilmifestivalil, kus valmisid oma multifilmid.

Halloweeni õhtu veedeti koos Rakvere teatri grimeerijaga, kes tutvustas oma ametit, rääkis lahti, mida tähendab sõna „grimeerija". See on inimene, kes teeb näitlejatele erinevaid kaunistavaid ja korrigeerivaid jumestusi. Lisaks vaadati fotosid tehtud töödest. Kõik soovijad said endale ka oma rolligrimmi.

Noor ettevõtja Ain Altermann viis noored Vaeküla suurtalu moodsasse lehmalauta, kus selgus, et siin tegid söötmise ja lüpsmise ära robotid. Võrdluseks näidati ka vana lehmalauta. Räägiti piimatootmisest ja põllumajandusest.

Noorte omaalgatusfond (NAF) - see tähendab, et noortel on võimalik Sõmeru noortekeskusele esitada rahataotlus oma idee realiseerimiseks. Oodatud on projektid, kus noored osalevad aktiivselt ning on otseselt nende enda kavandatud ja kogukonda arendavates projektialastes tegevustes. NAF peamine sihtgrupp on piirkonna 12- 16 aastased noored. Praeguseks on toetatud 4 noortegrupi omaalgatatud projekti.

NAF projekt „Suled lendu" eesmärk oli tõsta noorte sportlikku aktiivsust ja pakkuda uut vaba aja veetmise võimalust. Projekti raames soetati sulgpalli varustus, millega oleks võimalik mängida soojal ajal õues ja talvisel ajal Sõmeru Noortekeskuse spordisaalis.

NAF projekt „Rahvuspühad ja lauakombed" õpetas tundma erinevaid tähtpäevi ja rahvuspühasid ning nendega seotud traditsioone.

NAF projekti „Me ise ilu tegijad" noortegrupi liikmeteks olid tüdrukud, kes tahtsid teha midagi ilusat, kuid ühtegi head mõtet ei olnud. Nagu imeväel astus ühel päeval Sõmeru noortekeskusesse Ksenja Raikerus, kes näitas noortele FIMO polümeersavist valmistatud ehteid. Mure oligi lahendatud, sest Ksenja oli nõus tüdrukuid aitama ja oma õpitud oskusi jagama. Nii projekt valmis saigi. Selle raames korraldati õpitubasid, kus igaüks sai teha tutvust vahva FIMO saviga ning omandada uusi võtteid polümeersavist meisterdamisel.

NAF projekti „Multifilmi töötuba" idee sai alguse Priit Pärna I animafilmifestivalilt. Projekti raames kutsuti Sõmerule MTÜ Nukufilmi Lastestuudio, et viia läbi animatsiooni õpituba Sõmeru valla noortega. Noorte tehtud multifilme saab näha Sõmeru noortekeskuse facebookilehelt. Tänu avatud noortekeskuste projektikonkursile (ANK) said Sõmeru noored oma noortekeskusse lauajalgpalli, millel on juba peetud nii mõnigi lauajalgpalliturniir. Aitäh Sander Timmile, kes oli lauajalgpalliturniiri läbiviijaks.

ANK projekti „Vanad asjad väärivad uut elu" üheks oluliseks eesmärgiks oli noortele õpetada taaskasutust. Sõmeru noortekeskuse jalanõude riiul ja vanad toolid said tänu noortele uue ilusa ilme. Noored said loominguliselt läheneda toolide värvimisele ja teha seda just nii nagu neile meeldis. Projekti teostamise ajal selgus, et paljud noored said esimest korda värvirulli ja taldlihvijat käes hoida. Koos töötades õpiti koostööd ja saadi uusi töökogemusi. 

Toivo Reinsoolt said noored näpunäiteid, kuidas on võimalik parandada olmetehnikat.

Mis Sõmeru noortekeskust 2013. aastal ees ootab?

Veebruaris-märtsis alustavad Aare Heina juhendamisel uuesti jalgrattahuvilised. Plaanis on suve alguseks valmis saada trikiratas, tandem ja muid põnevaid liikureid. NB! Kui valla elanikel on sellele ringile ära anda vanu jalgrattaid või nende osi, siis see oleks super! Soovist aidata saab teada anda Sõmeru noortekeskusesse.

Tehnikaring jätkab sel aastal klaasi- ja keraamikatöödega. 11.-15. veebruar tähistame sõbrapäeva nädalat - korraldame filmiõhtu, aaretejahi, küpsetame, meisterdame salmikuid ja albumeid ning spordime.

Jätkuvad ESF projekti raames tööelutegevused ja erialade tutvustused. 1. juunil osaleb Sõmeru noortekeskus Sõmeru valla Lambafestivalil, aidates korraldada näitust, töötubasid ja trikijalgrattavõistlusi. Juuli alguses toimub 6-päevane valla lastelaager.

Meie tegemistest saate teada, kui külastate Sõmeru noortekeskuse facebookilehte.

Ootan kõiki noori endiselt noortekasse! Teeme oma elu ise põnevaks!