Lõpuks saime oma joped kätte ja siirdusime edasi õue, kus parajasti oli alanud ühe osakonna jalutuskäik. Meile räägiti, et igal osakonnal on võimalik kindlal ajal ja oma kindlas alas tund aega õues viibida. Meile näidati ka suitsukappe, kus vang tohtis hoida kindla koguse sigarette ja õue minnes võis sealt kaasa võtta mitte üle viie suitsu.

Edasi juhatati meid kinnisesse osakonda, kus vang tavaliselt alustab oma karistuse kandmist. Järgmisena tutvustati pikaajaliste kokkusaamiste ruumi, mis on loodud pereliikmetega kohtumiseks. Sellise kokkusaamise saab kinnipeetu taotleda üks kord poole aasta jooksul üheks ööpäevaks. Selles osakonnas näidati meile ühte kongi ka seestpoolt.

Samuti saime näha rahutuskambrit, kuhu paigutatakse kinnipeetavad, kelle rahustamisega tekib probleeme. Selliseid ruume oli mitu.

Viimasena külastasime kokkusaamiste ruumi. Kohtumised toimuvad seal visuaalse järelevalve all. Külastaja ja kinnipeetav on eraldatud klaasiga ning vestlus toimub telefoni teel.

Lõpuks jõudsime tagasi turvaruumi ning meile tagastati dokumendid ja võisime lahkuda. Külastus oli põnev, kuid päriselt ei tahaks küll keegi meist sellisesse kohta sattuda.

Suur täna Valga politseile, kes meile selle külastuse korraldas, täname ka Puka kooli õpetajat Kaja Liigandit, kes aitas külastusel korra tagada.

Mõtteid õppekäigust vahendasid Palupera põhikooli õpilased DAJANA JUŠKIN ja TANEL RIIVIK