„Kindlasti on mõjuvateks põhjusteks, miks siin kuritegevus on suhteliselt väike, asjaolu, et politsei on füüsiliselt ikkagi kohal: konstaablipunkt asub läheduses ja nelja politseiniku alaline elukoht Muhu saarel teeb nad ikkagi nö nähtavaks. Samuti toimib suhteliselt hästi ka kohalik naabrivalve ilma igasuguseid ametlikke naabrivalvepiirkondi loomata. Enamikel suvemajade omanikel on nimelt kohalike seas inimene või perekond, kes viskab pilgu peale ka naabri varale. Sama on loomulikult ka saareelanike enda seas: igast kahtlasest isikust või autost antakse külas kiiresti teavet," rääkis Muhu vallavanem Raido Liitmäe.

Suurim mure on seotud liiklusohutusega

„Statistilised numbrid on muidugi ilusad ja tõstavad Muhu saare väärtust elukohana ja turismipiirkonnana. Suurem mure on praegu pigem liiklusalaste rikkumiste ja liiklusalase ohutusega. Muhu saart läbib pea kogu Saare maakonda külastav ja teenindav autode hulk ning transiitliikluse suurenemisele on jalgu jäänud meie keskuse, s.o. Liiva, liikluskorraldus ja tänavavalgustus. See on just pimedal ajal loonud mitmeid liiklusohtlikke olukordi ja seadnud ohtu eelkõige jalgsi ning jalgrattaga liikuvate inimeste turvalisuse," ütles Liitmäe.

Juba seitse-kaheksa aastat on Muhu vallaametnikud püüdnud seda teemat üleval hoida Maanteeametiga, kuna tegu on riigimaanteega. Nüüd lõpuks on Maanteeamet ja vallavalitsus allkirjastanud koostöö kokkuleppe Liiva küla liiklusohtliku lõigu ümberehitamise ning Liiva-Piiri valgustaud jalg- ja jalgrattatee ehitamise tehnilise projekti koostamise kohta.

„Loodetavasti suudetakse planeeritu reaalselt ellu viia 2014-2015," ütles vallavanem lõpetuseks

Kommentaar: Hillar Peegel, vanemkomissar, piirkonnavanem

Politsei- ja Piirivalveameti  andmetel  pandi Muhu valla territooriumil 2012. aastal  toime 11 kuritegu, sellest liikluskuritegusid oli neli, varavastaseid kuritegusid kaks, avaliku rahu vastased  üks ja  narkootikumidega seotud kuritegusid kaks.

Politseil on ainult hea meel, et Muhu vallas kuritegusid nii vähe toime pannakse.  Kindlasti on oma osa siin mitme positiivse asjaolu koostoimel - siinne kogukond on ühtehoidev, toimivad koostöövõrgustikud ja ka politsei on teinud head tööd süütegude ennetamisel ning avastamisel.