Räägiti mitmel erineval teemal. Väga huvitav oli teada, et 2008. aastal ligikaudu 50 000 vabatahtlikku kogu Eestist koristas ära ligi 10 000 tonni prügi. Sellest saaks töödelda ümber mitu täispikka rongi.

Veel võeti jutuks riiete mõistlik kasutamine, sest ainult ühe väikese T-särgi tootmiseks kulub tervelt 10 vannitäit vett! Tark oleks riideid kasutada võimalikult kaua, nende eest hästi hoolitseda ja isegi kui enam ei soovi neid kanda, siis saab teha nendest vaipu, kotte jm. Veel on võimalus asjad ära annetada.

Ka paberit tuleb mõistlikult tarbida, sest paberi tegemiseks võetakse maha sadu tuhandeid puid, metsad aga toodavad hapnikku ja on koduks metsloomadele. Paberi peale joonistamiseks ja kirjutamiseks tuleks kasutada mõlemat poolt ja hiljem viia kas paberikonteinerisse või kasutada tulealustuseks.

Plastmassi tuleb kasutada võimalikult vähe, sest seda toodetakse naftast ja muudest kemikaalidest. Poes võiks kasutada riidest kotti ja osta väimalikult vähe plastikust asju. Pudelid saab viia taaraautomaati ning selle eest saab ka raha.

Igal aastal visatakse tonnide kaupa toitu minema, sest seda toodetakse muudkui nii palju juurde, et keegi ei jõua seda ära tarbida. Selle tulemusel läheb see pahaks ja tuleb ära visata. Toitu tehes ja ostes tuleb alati mõelda kas tõesti suudad nii palju ära süüa. Järelejäänud banaanikoored, õunasüdamed jm biolagunevad jäätmed tuleb visata võimaluse korral komposti või biojäätmete prügikasti.

Ohtlikud jäätmed tuleb korjata veel eraldi kohtadesse. Näiteks patareisid saab viia poodides olevatesse kastikestesse, milles on nende õige koht. Loodusesse sattudes võivad need tekitada palju kahju. Oluline on prügi sorteerida, et päästa meie maailma ja elu. Ülimalt oluline on prügi visata prügikasti (õigesse prügikasti) ja mitte mingil juhul loodusesse! Tavaline prügi ei lagune looduses korralikult ära ja seda hakkavad loomad sisse sööma ning seejärel sööme meie samuti prügi.

Saime palju teada ja edaspidi püüame elada säästlikumalt ja paremini.

Kõik mida teed loodusele, teed sa endale!

Kadri Tammemägi
5a klass