Kogumahus sisalduvad nii tegevus­kulud kui investeeringud, samuti la­enu- ja rendimaksed.

Põhitegevuse tulud suurenevad mullusega võrreldes 8% võrra (215 tuh eurot). Üksikisiku

tulumaksu kasvuks on kavandatud 11% (163 tuh eurot), kasvuprognoosi aluseks on mullu suurenenud valla rahvastik ning tänavune prognoosi­tav palkade kasv. Riigi toetus õpeta­jate palkadeks jm hariduskuludeks kasvab 6% (19 tuh euro) võrra.

Pisut väheneb riigieelarvest eral­datav tasandusfond - 2% võrra. See on seotud eelmise aasta tulumaksu laekumisega - tasandusfond ongi mõeldud omavalitsuste tulude erine­vuste ja kõikumiste tasandamiseks. Samuti väheneb maamaksu laeku­mine, põhjuseks kodualuse maa va­bastamine maksust.

Põhitegevuse kulude mahuks on kokku 2,99 mln eurot, mis on 17% (440 tuh euro) võrra suurem kui 2012.a. Mullusest tuli uude aastasse kaasa raha jääk (üle 170 tuh euro), mis on samuti täienduseks tänavuse­le eelarvele.

Suurima osakaaluga vallaeelarves on jätkuvalt hariduskulud - kokku 1,68 mln eurot, mis moodustab 49,8% ee­larve mahust. Järgnevad majandus (318 tuh eurot, 9% mahust) ning va­baaeg ja kultuur (308 tuh eurot, 9%), investeeringud (303 tuh, 9%).

Kõige enam kasvavad tänavu kulud haridusele (17%, 198 tuh euro võrra). See on seotud eelkõige palgatõusuga - viimane on ootamas nii koolide kui lasteaedade õpetajaid. Pisemat tõusu saame võimaldada ka teistele tööta­jatele.

Kulud sotsiaalsele kaitsele tõusevad 44% (90 tuh euro võrra), elamuma­jandusele 19%, (15 tuh euro võrra). Sotsiaalkulude suure kasvu taga on paljuski lõppenud aastast ületulnud sihtotstarbelised riigi vahendid.

Paljude elanike jaoks on oluline teede remont ja korrashoid, mille kulud kasvavad 29% (53 tuh euro) võrra. Teede ja tänavate remonti on tänavu kavas teha 100 tuh euro ula­tuses (mullu 80 tuh), suvist ja talvist hooldust on kavas kokku teha 130 tuh eest (mullu 98 tuh).

Investeeringute real on terve rida erinevaid tegevusi ja objekte kogu­mahus 303 tuh eurot, millele aas­ta kestel lisanduvad eurorahad (75 tuh). Suurimateks investeeringuob­jektideks on Luunja jõesadama väl­jaehitamise I etapp (150 tuh eurot), Luunja Keskkooli vana korpuse I korruse remont (42 tuh eurot) ning staadioni jooksurada (38 tuh), Luun­ja mõisapargi rekonstrueerimise I etapp (omafinantseering 25 tuh, mil­lele lisandub KIK toetus 75 tuh), tee­de kõvakatte ehitamine ning mõned pisemad investeeringud.

Laenukohustuste jaoks (Lohkva las­teaia ehituseks võetud laenu tagasta­mine) kulub 73 tuh eurot. Investee­ringute jaoks on kavas võtta laenu 150 tuh eurot, ülejäänud osas rahas­tatakse investeeringuid oma vahen­ditest (153 tuh eurot) ning euroraha­dest (75 tuh).

Positiivne on see, et on kujunenud teatud stabiilsus tulude laekumise osas, see võimaldab teha kindlamaid prognoose. Olukord majanduses on aga jätkuvalt keeruline ja tulevik ebaselge. Euroopale prognoositakse alanud aastaks valdavalt paigalseisu, see avaldab mõju ka Eestile.

Suhteliselt kiire hinnatõus neelab osa kasvust.

Vaatamata suhteliselt ebasoodsale taustale suudab Luunja vald jätku­valt majanduslikult toime tulla ning ka pisut investeerida.