Analüüsi aluseks võtsin jaanuarikuu tegeliku energiatarbimise (päevane kulu 156 kWh, öine 157 kWh). Et andmed oleksid täpselt võrreldavad, arvutasin eelmise aasta hindadega sama tarbimishulga. Ja tulemus - kui mulluste hindadega oleksin pidanud sellise tarbimise puhul maksma 32,40 eurot, siis tegelikult maksin uute hindadega 38,26 eurot, ehk 18 % rohkem. Seejuures ainult energia maksumus tõusis 11,24 eurolt 16,75 eurole ehk 49 %. Päevase energia hind tõusis sealhulgas 31 %, öise energia hind aga 79 %.

Puhtalt võrguteenus (ilma aktsiisi ja taastuvenergia tasuta) tõusis 15,83 eurolt 16,62 eurole ehk 5 %, kuna aga taastuvenergia tariifi langetati 0,97 sendilt 0,87 sendile kWh kohta, siis kõik kulud kokku peale energia maksumuse suurenesid 21,16 eurolt 21,52 eurole ehk 1,7 protsenti. Seepärast on mulle arusaamatu keskerakondlase praalimine Riigikogus, et võrgutasud on suurenenud 15 %. Natuke arvutamisoskust kuluks ära ka riigikogulasele.

Eesti Energial juhtus esimesel kuul ka äpardus energiahindade arvutamisel, mistõttu pärast seda, kui olin arve juba tasunud, sain teate, et hinnad on valesti arvutatud ja tuleb uus arve. Tuligi, ja selgus, et päevane tariif suurenes, öine vähenes, aga juhtus nii, et need muutused vastastikku tasakaalustusid ja summa tuli täpselt sama mis enne.

Ja nüüd siis paketivalikust. Kui ma oleksin sõlminud lepingu kõige soodsama kindla paketi peale, oleksin ma pidanud maksma 39,42 eurot, nüüd maksin 38,26 eurot, seega säästsin 1,16 eurot, mis pensionäri jaoks ei olegi tühine raha. Energiamüüjad on muidugi rutanud teatama, et ei maksa otsuseid teha ühe kuu järgi. Ühtpidi muidugi on see tõsi, sest pole teada, mis saab edasi, aga teisest küljest tuleb aru saada ka müüjatest, sest kui nüüd kindla paketi tellijad hakkavad massiliselt lepinguid ringi tegema, võivad kaotada müüjad märkimisväärse summa.

Omaette teema on üldelektri hind, mida kiivalt varjati viimase minutini. Kui mina maksan börsihinnale lisaks 0,29 senti kWh eest, siis lepinguta energiatarbijad 0,72 senti. Müüjate põhjendus, et lepinguta tarbijad kasutavad vähe elektrit, on väga naiivne. Minu tutvusringkonnas on ka lepinguta tarbijaid ja mina küll ei usu, et nad tarbivad vähem kui mina. Samas ei saa ma kuidagi neist inimestest aru, kes mingil kummalisel ajel jätsid lepingu tegemata ja maksavad nüüd absoluutselt mõttetult rohkem raha. Aga nagu öeldakse - valik on sinu.