Täisöönud ja ennastäis odavmüügisõltlasest vabariiklane on ajastu ori ja pole tema see tuleviku tugi meie lastele. Vaimu nälgajätmine, ideaalitus ja ,,ostan-müün iseennast ja teisi" elumentaliteet hävitab perspektiivis nii kogukonna kui ka Riigi. Sestap on meie kalli Eestimaa edasine tulevik just kõrgemates eesmärkides moraali ja eetika küsimustes, isikliku vastutustunnetuse adumises ja oma kodaniku väärikuse austamises.

Madalale seatud latt vaimsetes suhtetes oma Riigi ja rahvaga labastab mõlemat osalist. Riigilt midagi oodates ja nõudes peab olema ka ise valmis andma ja endaltki nõudma. Mis muidugi ei tähenda kannatlik-masohhistlikku pealtvaatamist, kui valitud ja ka valimata juhid lollusi teevad. Vabal kodanikul on õigus ka kurjaks saada ja kohustus kasvõi tänavale tulla, kui lollus lokkavaks muutub.Vabal maal hinnatakse nii võimalust öelda, kui ka oskust kuulata.

Meie Riik on tulnud ja olnud koos meiega ja ta on meiega koos kasvanud. Kui piisav hulk inimesi seda mõtet peas ei kannaks ja oma Riiki hinges ei hoiaks, siis seda enam ka poleks. Hea, et ikkagi on ja et nii on ka edaspidi!

Uus, puhastuv Vabariik meie ja meie laste jaoks peab sündima hakkama! Sest meil ja meil endil eelkõige on seda Riiki vaja ka edaspidi ja veel pikas tulevikus!

Seega siis, hea vabariigi kodanik ja kogukonna liige! Austa iseennast ja kaaskodanikke! Austa oma Riiki ja selle olemuse ideed! Sina ja sinu Riik on sümbioos, mis on teile mõlemale parim ellujäämise viis ja kooselamise kord! Aga ka ise tuleb selleks vaeva näha ja seda kõike olemas hoida! Ise peab vabaduse lille ihus ja hinges ning oma kodudes hoidma, kastma ja väetama!

Sangaste vallavalitsuse ja vallavolikogu nimel soovime meile siin ja naabritele sääl väärikat Riigi sünnipäeva tähistamist, uhkust oma kodu ja kaaskondsete üle ning rõõmu oma rahvast! Olge sel päeval üksteisele tugevasti olemas! Tundke soojust hinges ja laske see pits peenikest riigiviina koos kiluvõileivaga paaris!

Vabariigi terviseks ja iseseisvuse hüvanguks, meie kogukonnad ja meie Inimene! Elagu Vaba Riik ja tema kodanik!