Kõrgessaare vallal on see juba seitsmes kord ühtse Hiiumaa läbirääkimiste alguse juures olla, mõnikord on jõutud aruteludeni, mõnikord on sumbunud asi eos mõne omavalitsuse vastuseisu tõttu, kuid vaatamata volikogu koosseisule on Kõrgessaare alati olnud valmis läbi rääkima, arutlema ja otsima lahendusi.

Tänane otsus ei ole ühinemise otsus, vaid kui Kärdla linna volikogu meile jaatavalt vastab, algavad ametlikud läbirääkimised, kus vaagitakse nii plusse kui miinuseid, mida ühine omavalitsus kaasa toob, vajadusel korraldatakse täiendavaid uuringuid, koostatakse ja avalikustatakse vähemalt kolmeks nädalaks liitumisleping, toimuvad arutelud elanikega ja korraldatakse ka küsitlus Kõrgesaare ja Kärdla elanikele. Kui need ja muud ettenähtud toimingud on tehtud, alles siis otsustavad volikogud, kas moodustada ühine omavalitsus või mitte.

Kuna täna on võetud siht jõuda ühise vallani käesoleva aastal toimuvatel volikogude valimisteks, siis kogu eelloetletud tegevused peavad olema lõppenud ja ühinemispaberid esitatud maavanemale 19.aprilliks. Kiire on, aga arvan, et asi on seda väärt, kui tahame et ka tulevikus inimväärne elu Hiiumaal säiliks.

Ei tohiks karta edasiviivaid muudatusi, kartma peab paigalseisu ja tagasiminekut. Hiidlast saab aidata ainult hiidlane ise ja loota, et seda teeb meie eest "keegi riik", on väga roosa unistus.

Head kaasamõtlemist ja aktiivset osalemist!