„Minu huvi ja lugupidamine maaelu ja töö vastu saidki ennekõike alguse kodust. Koolivaheajad veetsin maal isakodus Tartumaal, Koosa kandis.

Pärast keskkooli lõpetamist asusin õppima Eesti Põllumajanduse Akadeemiasse, mille lõpetamisel omandasin põllumajanduse mehhaniseerimise inseneri eriala.

Kui diplom käes, asusin tööle Saadjärve kolhoosi, kus moodustati edumeelse majandijuhi Villu Kottise algatusel uue tehnika grupp, mis oli omaaegsetes põllumajandusettevõtetes võrdlemisi haruldane. Eesti taasiseseisvumise ja turumajanduse algusaastatel kasvaski uue tehnika grupist välja osaühing Same. Firma asutasid üksteist osanikku, kellest kaheksa töötavad tänaseni ettevõttes."

Tulles mõtetega tagasi tunnustuse juurde lausub Tein nii: „Eks tegelikult ongi selle teenetemärgi välja teeninud meeskond, meeskond ja veel kord meeskond. Usun, et kogu meie ettevõtte kollektiiv tunnetab seda ning tunneb uhkust kõrgetasemelise lugupidamisavalduse üle."

Töökohad Tabivere noortele

Osaühingus Same töötab 54 inimest. Tarmo Teinil on hea meel sellest, et firmasse tuleb järjest rohkem noori, kellest enamus on Tabivere valla elanikud. „Need „poisid" hindavad võimalust huvitavat tööd teha ning rakendada oma võimeid ja kätteosavust kaasaegsete tööpinkide juures.

Noortel on vedanud ka õpetajatega, kelleks on pikaajaliste kogemustega vanemad kolleegid. Nii on ettevõtte poolne kool igati kindlustatud."

Oma juhtimislaadi kohta ütles Tarmo Tein, et püüab tööprotsessi sees olla nii palju kui vajalik, kuid hoidub asjatust vahele segamisest.

 „Mõistagi vaidleme omavahel kui teemaks on paremate lahenduste otsimine masinate välja mõtlemisel ja valmistamisel. Kui praktiseerida vaid käsuliini, võivad kergesti tekkida ebamugavused nii käsu andjale kui ka saajale." Esimesena hakkas firma Same valmistama kultivaatoreid.

 „Arvestades talude taastamise aega oli nende vastu märkimisväärne nõudlus. Teeme kultivaatoreid praegugi, kuid mitte enam nii väikeseid nagu algul vaid selliseid, millel haardelaiust 6, 8, 10 ja 12 meetrit. Ka majanduskriisi ajal püsis kultivaatorite tellimus keerulisi olusid arvestades piisavalt suur," rääkis Tarmo Tein.

 „1995. a alustasime teehooldusmasinate (liivapuisturid, lumepuhurid) tootmist. Iseäranis kuumaks kaubaks muutusid lumepuhurid 2010. aastal, mis Eestimaal jäänud meelde suurte lumemöllude poolest Padaorus ja ka mitmetes teistes paikades," ütles ettevõtte juht.

Nutikas lahendus masuoludes

Osaühingul Same aitas aga masu paremini üle elada Teini ja tema meeskonna nutikas lahendus. Nimelt hakkas firma valmistama metsaveo haagiseid/tõstukeid.

OÜ Same vapralt konkurentsis püsimise üheks põhjuseks peab Tarmo Tein head koostööd Rootsi firmaga Trejon AB, kes tegeleb märkimisväärse osa Same toodangu müümisega. „Variant, kus üks ettevõtte toodab ja teine otsib toodangule turu, on end igati õigustanud. Ettevõtlussidemete tugevdamise eesmärgil müüsime 2000. a Rootsi firmale ka 30% meie firma osalusest," rääkis Tarmo Tein.

Raamatupidajast kaasa ja sportlikud hobid

Kodus töötamist püüab Tarmo Tein vältida, mis aga alati ei õnnestu. Abikaasa Annega, kes töötab osaühingus Same pearaamatupidajana, tulevad vahetevahel ikkagi ette jutuks tööprobleemid ettevõttes.

Riigipealt ordenit vastu võtma läheb ta aga 23. veebruaril mõistagi koos kaasaga. Noorena mängis Tarmo Tein korvpalli mitte ainult Jõgevamaal, vaid ka kogu Eestis silma paistnud Saadjärve kolhoosi võistkonnas, kuhu kuulusid mitmed toonased võimekad korvpallurid.

„Sportlikeks on mu hobid jäänud tänaseni. Püüan nädalas ikka vähemalt paaril päeval suusatamas käia. Suvel kogun aga energiat ja jõudu meie pere Hiiumaa maakodus," ütles Valgetähe teenetemärgi vastne kavaler.