Võin öelda, et koostöökohtumine andis minule isiklikult palju ja on kust Menetlusteenistuse arendamisega edasi liikuda. Pean tõdema, et sain kinnitust oma varasemale seisukohale, et üheskoos ollakse efektiivsem ja võimekam kogukonna teenimisel. Selleks peab olema lihtsalt omavalitsuse enda sisemine soov ja tahe ning loomulikult riigipoolne toetus ja abi, kas või vajalike õigusnormide kehtestamise näol, mis toetavad taolisi koostöö vorme ja võimalusi.

Peab tunnistama, et ei piisa ainult riigi poolt ülesannete panemisega kohalikule omavalitsusele. Lisaks ülesannete andmisega kohalikule omavalitsusele tuleb näha ette ka vahendid ja meetmed, mille abil oleks võimalik ülesandeid efektiivselt täita. Meie õigusruumis kahjuks on hetkel olukord selline, kus kohalikule omavalitsusele on seadusega pandud eriseadustega järelevalve kui ka kohtuvälise menetluse läbiviimise kohustus, kuid puuduvad vahendid ja meetmed, et neid kohustusi saaks efektiivselt täita. Samuti ei toeta meie õigusruum hetkel kohalike omavalitsuste omavahelist koostööd järelevalve ja kohtuvälise menetluse valdkonnas.

Selle olukorra lahendamiseks on minu poolt juba Justiitsministeeriumile (juunis 2012) ja Siseministeeriumile (novembris 2012) tehtud väga konkreetsed ettepanekud olukorra parandamiseks.

Kohtudes Ogres erinevate siseturvalisusega tegelevate asutuste juhtidega, jõudsin arusaamisele, et Läti riik on teinud omaltpoolt kõik selleks, et munitsipaalpolitsei saab täita kohalikule omavalitsusele pandud korrakaitselisi ülesandeid efektiivselt. Sellise võimaluse olemasolu tagabki sujuva ja efektiivse koostöö omavalitsuste ja riigi erinevate asutuste vahel.

Läti omavalitsused peavad väga oluliseks kogukonna turvalisust, sellest annab kinnitust ka nende poolt vastuvõetud eelarve, millelt on näha korrakaitseliste ülesannete täitmiseks ettenähtud rahaliste vahendte suurus.

Ka meie viis (Illuka, Jõhvi, Mäetaguse, Toila ja Vaivara) omavalitsust peavad kogukonna turvalisust väga oluliseks. Sellest annab kinnitust ühise tegevuse algatamiseks korrakaitseüksuse loomine ja selle tegevuse rahastamine.

Nii nagu meil, on ka Lätis munitsipaalpolitseinike palgad konkurentsivõimelised ja oluliselt suuremad kui riigipolitseil. Konkurentsivõimeline palk on vajalik selleks, et värvata ja hoida head spetsialisti.

Läti kolleegid kiitsid heaks meie omavalitsuste vahelist koostöövormi see tähendab, et korrakaitselisi ülesandeid täidetakse ühiselt koostööga liitunud omavlaitsuste territooriumil.   

Meie visiidi viimasel päeval võttis Läti Seim vastu seaduse muudatuse, kus omavalitsuste omavahelise koostöö suurendamiseks võivad omavalitsused lepingu alusel delegeerida oma korrakaitselised ülesanded teisele omavalitsusele. Senini sai Läti Vabariigis munitsipaalpolitsei teostada oma ülesandeid ainult konkreetse omavalitsuse haldusterritooriumil, kus see oli loodud. Eelpool kirjeldatud omavalitsuste vaheline koostöö on oluline eelkõige sellepärast, et see tuleb oluliselt odavam, kui igaüks hakkaks looma endale vastavat korrakaitseüksust.

Minu soov on pakkuda Menetlusteenistuse arendamisega meie kogukonnale head turvatunnet. Selleks on vajalik peale minupoolse panustamise ka riigi poolset panust, mis seisneks vajalike õigusnormide kehtestamises, et oleks võimalik ühiselt tegutseda efektiivselt ja tagada menetlusteenistuse hea võimekus turvalisuse tagamisel kogukonnas. Kohaliku omavalitsuse poolt loodud korrakaitseüksus ei ole konkurent sisejulgeolukuga tegelevatele riigiasutustele, vaid on partneriks. Üheskoos suudame paremini ja rohkem.

Kolme päevase visiidi jooksul korraldas Ogre Munitsipaalpolitsei meile töökohtumised Ogre omavalitsuse juhiga, Riia regiooni politseiosakonna juhiga, Riia regiooni tuletõrjeüksuse juhiga, Riigi Piirivalve Ogre piirkonna juhiga ja Zemessardze 54. pataljoni ülemaga. Kohtumisel andsid võõrustajad meile ülevaate oma struktuurist ja ülesannetest, ning tutvustasid lähemalt töövahendeid ja -tingimusi. Menetlusteenistuse ametnikele anti võimalus osaleda vaatlejana patrulltoimkonna töös. Eelviimasel kohtumispäeva õhtul viidi meid töisest meeleolust Ogre linna uhkesse kultuurikeskusesse konterdile, kus astus esinemisega üles Läti populaarne ansambel „Slavenais Jersikas orkestirs".

Ogre kolleegid lubasid tulla meile vastuvisiidile, et tutvuda lähemalt meie tegemistega ja võimalustega. Täpsem vastuvisiidi aeg jäi veel lahtiseks.

Ogre Munitsipaalpolitseile kui ka Menetlusteenistusele oli taoline rahvusvaheline koostöökohtumine esmakordne.

Tänan isiklikult oma teenistuse poolt meid lähetanud omavalitsusi ning hea ja sisuka vastuvõtu eest Ogre kolleege!