Eestlasele aga on mets läbi sajandite olnud kodulähedane pelgupaik, kuhu pőgeneti küüditamiste ja sőjakoleduste eest. Läbi aegade on just puude ja metsa kaudu otsitud ühendust oma esivanemate ja vaimumaailmaga. Metsa suhtuti lugupidavamalt. Enne puu langetamist paluti temalt vabandust ja pőhjendati oma tegu. Ühtegi puud ei langetatud enne, kui polnud teada, milleks ja kuhu teda vaja oli. Tänapäeval ei kujuta ette seda enam keegi.

Eesti metsades kasvab ja elutseb teadlaste hinnangul üle 20 000 liigi elusorganisme. Kőik nad sőltuvad vähemalt mőnes oma elutegevuse etapis metsast ja seal elavatest teistest liikidest.  25% Eesti ohustatud liikidest on seotud just metsaga.

Metsa rikkus ja tugevus lähtub tema mitmekesisusest. Suur mitmekesisus muudab metsad kahjustustele vastupidavamaks ja suurendab nende taastumisvőimet (trombid, tulekahjud).

Selle sajandi äärmiselt intensiivne metsamajandamine on surve alla pannud vanades metsades elutsevad liigid.

Vaatepilt, mis avaneb pärast metsamasinate lahkumist, on kurb. Őli- ja kütuseloigud masinate parkimisplatsil, tühjad kanistrid ja muu prügi, mis autoaknast on välja lennanud. Raskete veomasinatega rikutud külavaheteed. Ilusat metsa ei ole enam. On vaid mälestus sellest ja kännud. Elukooslus sellel maatükil on rikutud. Suvepäikese käes hukkuvad enamus metsas kasvavad varjutaluvad taimed. Loomad ja linnud peavad uue elupaiga leidma.

Vaade külale, kui tervikule, kus olid varem talud, heinamaad ja kőrguvad metsad, on muutunud kurvaks-tegevaks.

Kas me peame kőik ilusa enda ümber rahaks tegema vői vőime seda ka hinnata, hoida ja säästlikult kasutada?

Peaksime rohkem mőtlema säästlikumale metsamajandamisele.  Liikidele tuleks tagada vajalik elutingimuste säilimine, nagu surnud puidu olemasolu, veerežiimi säilimine, üksikute suurte, vanade puude säilitamine vms.

Metsas jalutamas käies korjame üles sinna kellegi poolt mahajäetud pakendid, olgugi, et me ise ei ole neid sinna visanud. Aga prügi üles korjates ja selle őigesse kohta toimetades saab hingele hea tunde, et midagi on keskkonna heaks tehtud.  Samuti anname sellise teguviisiga oma lastele head eeskuju ja őpetust kogu eluks.

Ole sinagi metsa sőber! Hoiame seda, mis on meie ümber.

Koigi vallas on erametsa 5350 ha ja riigimetsa 5650 ha.

Tekstis on kasutatud materjali http://www.elfond.ee/et/teemad/mets