Sel korral on selleks otstarbeks kavandatud 3,1 milj. eurot ja rahastatavate koolide arvuks 3-6. Eestis tegutseb hetkel 60 mõisakooli.

Uus programm ei tegele ainult koolide restaureerimise ja remondiga, vaid keskendub ka jätkusuutlikkuse tagamisele. Selleks on planeeritud ka rahalised vahendid Eesti- Norra koostöö, partnerlusprogrammide ja arendusprojektide ellukutsumiseks, mis tagavad pikaajalise koostöö. Taotluste esitamisel seisab nüüd koolidel ja vallajuhtidel ees kiire töö vajaliku dokumentatsiooni kokkupanekul. Õnneks on Illuka vallal rida vajalikke eeltöid juba varasemast tehtud.

Kohtumine Puurmanis pakkus meeldiva võimaluse ka põgusaks vestluseks Norra Suursaadiku pr. Lise Kleven Grevstadiga, kellele Illuka oli juba tuttav paik tänu saatkonnale mõni aeg varem esitatud sõprusvallaotsingu ja valla tutvustuse kaudu.

Pr. Suursaadik avaldas valmisolekut aidata kaasa meile sobiliku sõprusvalla leidmisel Norrast. Samuti leidis toetust me ettepanek korraldada programmi järgmine kokkusaamine (partnerlusseminar) 16.-17. aprillil Illuka koolis, kus Norra Saatkonna ja Kultuuriministeeriumi vahendusel aidatakse leida mõisakoolidele partnereid.

Kultuuriministeeriumist mõni aeg hiljem saabunud info põhjal ongi ürituse korraldamine usaldatud meile. Valik tehti mitmete kandidaatide seast.

Saatkonnale saadetud tutvustuse põhjal innustus Illukast ja Alutaguse maratonist Norra diplomaatilise missiooni asejuhataja, saatkonna esimene sekretär hr. Eirik Nestas Mathisen.

9. veebruaril oligi meil rõõm teda tervitada ja hoida pöialt nii talle kui ka me Soome sõpradele Taivalkoskilt.

Pärast maratoni vallamajas toimunud kohtumisel jagati mõtteid sõprusvallakoostööst ning põhjamaalastena leiti, et suusavõistlused on kindlasti selleks üks emotsionaalsemaid vorme.

Meeldiv oli kuulda Taivalkoski külaliste häid sõnu me senise koostöö kohta.

Hr. Mathisen avaldas lootust, et järgmisel aastal osalevad maratonil lisaks temale juba ka Illuka Norra- poolsed partnerid. Omalt poolt lubas ta nende leidmisel igati abiks olla.

Taivalkoski suusatiimiga (Pekka Turpeinen, Markku Paloniemi, Harri Karjalainen, Jukka Nevanperä) kaasas olnud inglise keele õpetaja Tuula Uusitalo kasutas siinoldud päevi tutvumiseks meie kooli ja kolleegidega. Ühises arutelus sündis nooremale kooliastmele mõeldud projekt „Kuldsed käed", mis loodetavasti edaspidi leiab rahastamist Nord Pluss Juunior programmist.