Mõni päev hiljem selgus, et selles Opeli elektriautos ei istunud mitte tavalised turistid, vaid Top Geari ajakirjanikud, kes kirjutasid jääteel sõitmise kohta sellise artikli.

Kogemus jääteelt

Nüüd aga teest endast. Sattusime jääteele äärmiselt ilusal talvepäeval. Päike paistis, jää ja lumi sätendasid vastu, ei sadanud kübetki lund. Seega oli vaade väga ilus. Peab aga nentima, et jääteel liikudes kipub meelest minema, et sõidad tegelikult vee peal ning ühel hetkel on tunne samasugune nagu sõidaks lahtilükatud külavaheteel, lumiste põldude vahel.

Tee oli konarlik ning kohati oli pinnal näha vett. Ühes kohas võis näha puidust sillakest, seal oli jää pragunenud. See oli ka ainuke koht, kus tuli meelde, et tegu ei ole tavalise tee või tänavaga. Kahjuks ei sattunud me Vormsile sõitma ajal, mil mööda vett liugleb parvlaev Reet, selle võidusõidu oleks võitnud meie.

Jäätee alguses ja lõpus, väikestes soojakutes, istuvad inimesed, kes jääteele sõitjaid ja sealt lahkujaid kirja panevad. Saimegi sealt teada, et Vormsi-Sviby jääteel ei ole 40 aastaga juhtunud mitte ühtegi õnnetust, mitte ükski auto ei ole läbi jää vajunud. Arvestades, et aastas sõidetakse üle mere saarele ja sealt mandrile tuhandeid kordi, siis on see võib-olla üks turvalisemaid teid Eestis.

Seda, kas jäätee on avatud või suletud saab jälgida siit. Sealt on näha, et täna on jäätee suletud, seega tuleb elanikel ja turistidel kasutada parvlaeva Reet teenuseid. Muide Reet sõitvat jäävabal ajal saarele umbes 45 minutiga, võimalik, et talvel siis veel kauem. Jääteel sõites võib aga pärale jõuda isegi kümne minutiga.


Fakte Vormsi jääteest ning jääteel liiklemisest:

  • Nädalavahetustel sõidab jääteed mööda Vormsile ligi 200 autot päevas.
  • Rohuküla - Vormsi vaheline jäätee on 9,6 km pikk.
  • Jäätee on soodsate ilmastikuolude tõttu avatud kella 7.15 kuni 18.00-ni.
  • Jääteele tohib sõita sõiduk, mille tegelik mass on kuni 2,5 tonni.
  • Autode vahe peab olema 250 meetrit.
  • Sõidukiirus peab olema kas kuni 25 km/h või 40-70 km/h. Üle selle kindlasti sõita ei tohi.
  • Jääteel peab kõikide autos viibijate turvavöö lahti olema.
  • Kindlasti tuleks jälgida jäätee märgistust, milleks on kadakaoksad. Lõigata või teelt väljaspool sõitmine on keelatud.
  • Inimest hakkab tugev jää kandma, kui selle paksus on 5-8 sentimeetrit, sõiduautod nõuavad 18-20 cm ja traktorid vähemalt 30 cm paksust jääd. Eestis avatakse ametlik jäätee siis, kui selle paksus igas punktis on rohkem kui 22 cm.