Aasta esimene oluline sündmus on Eesti iseseisvuse 95. aastapäeva tähistamine. (Toimetuselt: MP veebruarinumber ilmub pärast seda sündmust.)

Võimalust kasutades tahan kõiki maardulasi selle riikliku tähtpäeva puhul õnnitleda. Vabariigi aastapäevale pühendatud pidulik koosolek toimub 22. veebruaril Vaba aja keskuses ja oleme sinna kutsunud need meie linna elanikud, kelle aktiivne kodanikuhoiak on tuntud meie linnas ja ära märgitud ka Eesti riigi poolt. Linnavalitsus on ette valmistanud rea mälestuskingitusi ja tänukirju inimestele, et tunnustada nende teeneid linna ja ühiskonna ees 2012. aastal.

Pidulikule osale järgneb kontsert. Antud juhul panime rõhku linna rahvuskultuurilisele mitmekesisusele ja palusime osavõtjail tulla rahvariietes. Usun, et see lisab pidupäevale värvi ja erilist koloriiti. Maardulastel on, mida näidata, kelle üle uhkust tunda ning on ka põhjust seejuures demonstreerida eri rahvaste kultuurilist mitmekesisust. Aga erinevaid rahvusi elab meie linnas üle neljakümne. Kontserdil astuvad üles Maardu kunstide kooli õpilased ja samrikas vokaaltrio Romance.

3. märtsil toimub paljude lemmikuks saanud kalapüügivõistlus MAARDU AHVEN-2013. Kutsume talvise kalapüügi harrastajaid Maardu järvele. Püüame muuta selle ürituse veelgi sisukamaks osavõtjate ja köitvamaks pealtvaatajate jaoks. Ettevalmistamisel on üllatused, millest ma praegu arusaadavalt vaikin.

17. märtsil toimub Maardu rahvamaja juures maslenitsa pidu. Maslenitsa ehk vene vastlad on lõbus rahva- ja perepidu. Seepärast tahame, et see oleks värvikas, põnev ja tulvil mitmesuguseid võistlusi, mänge ja lõbustusi lastele. Tulgeterve perega ja võtke kaasa sõbrad ja tuttavad.

Maipühade paiku või pisut hiljem on tulemas kevadlaat. Praegu käib ettevalmistustöö.

12. maiks oleme otsinguklubiga Vironia kokku leppinud IImaailmasõja võitlejate põrmude ümbersängitamises Maardu kalmistule. Otsijad avastasid järjekordsel ekspeditsioonil ligi 160 sõjamehe põrmud, kes tuleb austusega matta.

Juunikuu kohta ei saa me praegu pakkuda täpsemat infot selles osas, mis puudutab lapsi ja lastevanemaid seoses 1. juuni ehk lastekaitsepäevaga. Selpäevalkorraldame tavaliselt meelelahutuslikke üritusi lastele: piduliku rongkäigu, kontserdi, võistluste ja lõbustustega. Sel korral toimub Keilas maakondlik Laste laulu- ja tantsupidu ning meie lapsed lähevad kindlasti Keila eakaaslastele külla. Sellega seoses kerkib küsimusi peo korraldamise kohta meie linnas, kuid juba on kaalumisel mitu võimalikku lahendust. Lähiajal saab lasteürituste kava kirja pandud ja me edastame selle õpetajatele, kasvatajatele jalastevanematele ning meedia kaudu ka kõigile linnaelanikele.

Juuni lõpus ootab maardulasi ülelinnaline jaanipäev, suur lõkketuli ja kõik muu, mis kaasneb selle rahvapeoga. Jaanipäeva kavandame suurejoonelise ja haarava peona.

Juulis, täpsemalt 17. juulil - on Maardule linnaõiguste omistamise järjekordne aastapäev. Ja kuigi tegu pole juubeliga, siis iga aastapäev, mis tähistab linnaõiguste saamist, on Maardu jaoks oluline sündmus ja eeldab kindlasti äramärkimist. Heaks traditsiooniks on saamas kutsuda Maardu linna päeva tähistamisele meie sõpruslinnade esindajaid ning delegatsioone riikidest, kellega meil on kujunemas tihedad sidemed ettevõtluse, kaubanduse ja kultuuri vallas. Lugejatele meenub ehk eelmine aasta, mil meil olid külas valgevenelased oma suurepärase kultuurikavaga.

Sel aastal kavatseme kutsuda ka oma sõpru Venemaalt, täpsemalt Tatarstani Vabariigist: ettevõtjaid, omavalitsusjuhte, artiste ja sportlasi. Ootame linna päeva pidustustele kõiki Maardu sõpru koos lastega.

Septembris ootab maardulasi uus spordisündmus tööpealkirjaga "Maardu spordifestival". Maardu spordikekus, staadionid, pargid, spordiväljakud, jooksurajad muutuvad sel päeval üheks suureks spordiareeniks, kus sportlased ning spordiklubide ja -ringide liikmed võistlevad igaüks oma alal. Kutsume vaatajaid üles hoidma sportlastele pöialt ja lööma ka ise kaasa teatevõistlustes, mängudes ja konkurssides. Siin ei tehta vahet nimekate sportlaste ja harrastussportlaste vahel. Populaarsete ja tunnustatud spordialade kõrval tulevad võistlused tänavajalgpallis, petanque'is, laua- ja arvutimängudes ning tänavavõimlemises.

Linna spordiaktiiv juba tegeleb selle massiürituse planeerimisega. Septembris toimub ka teine oluline üritus - meie kuulus sügisene folkloorifestival Sorotšintsõ laat koos laulu,tantsu ja laste meelelahutustega.

Lõpetuseks tahan vastata lugejate küsimustele seoses Vaba aja kekusega. Linlaste uus kultuurihoone on soe, seal on suurepärane akustika, mugavad ruumid, ligi 300 istekohaga saal, hoonel on väga hea asukoht. Usun, et linlased on juba andnud väärilise hinnangu selle kultuurirajatise soetamisele linnavalitsuse poolt. Linnavalitsusel on kavas selle hoone osaline rekonstrueerimine, millest pean rääkima.

Kevadel, niipea kui ilm lubab, algavad ümberkujundustööd Vaba aja keskuse haljasalal: muudetakse maastikudisaini ja suurendatakse parklat. Samal ajal muutub ka hoone tagakülg. Kavas on lava märksa suuremaks ümber ehitada. Projekt on juba tehtud ja maksumus välja arvutatud, hetkel otsime kaasinvestoreid. Mõningad tööd on planeeritud hallis ja teisel korrusel.

Lähemal ajal ostame LED-tabloo, mille paigutame hoone fassaadile. Sellel hakkab jooksma eelinfo kontsertidest, meelelahutus- ja massiüritustest, mis toimuvad linna territooriumil ja ka linna uudised. Kolmes kohas paneme üles kuulutustepostid eelolevate kultuurisündmuste plakatitega. Nii et peatselt on maardulased ja linna külalised märksa paremini informeeritud neid ees ootavatest üritustest.

Vestluse pani kirja MP erikorresp.
Ilona Mit