Viipekeelele pantomiimnäidendite kaudu lähenemise mõtte pakkus välja kooli huvijuht Karoliine Kask. "Aasta algul panime teate üles, usinamad hakkasid mõtteid koguma ja proove tegema juba kuu aega tagasi," ütles Kask.

Lavalt käisid läbi kõik klassid, kandes ette kas mõne muinasjutu, laulu või olupildi. Vendade Grimmide "Punamütsike", vene muinasjutt naeri tõmbamisest, laul kolme nurgaga mütsist, kevadine ärkamine, õhtu kodus - inspiratsiooni ammutati paljudest allikatest ning täiesti iseseisvalt.

"Me mõtlesime alles eelmisel õhtul välja, et teeme kaalika tõmbamist," kihistas ajakirjaniku küsimusele vastates telefonitorusse kaheksanda klassi näiteseltskonna liige Karen Adler. "Tegime ühe korra läbi ja oligi valmis."

Seda, et ühe proovi järel järgmisel päeval võit taskusse pistetakse, ei osanud neist keegi oodata. Kingituseks saadud kringel koos võidutundega maitses nii hea, et innustas tulevaste näitemängude suhteski plaane tegema. Tore teemapäev tekitas Kareni sõnul ka viipekeele vastu huvi - kes on need inimesed, kes seda räägivad ja kuidas?

Kas õpetajad ka üles astusid? "Ma ärgitasin küll, aga nad ei võtnud vedu. Ehk järgmisel aastal," loodab Toomas Mitt.

Seda, et tuleval talvel Tõstamaa koolis taas viipekeelepäev tuleb, kinnitas õpilaspere valjuhäälne "Jaa!", kui huvijuht Karoliine Kask neilt tunnustuste kättejagamise järel päris, kas teeme veel.

Tõstamaa Keskkool asub Pärnumaal kaunilt taastatud mõisahoones, seal õpib 165 õpilast.