Et läbi talve on võimalik kõiksugu suusa- ja kelguvõistlustel osaleda, otsustasid korraldajad seekord teha nn ebatraditsioonilisi võistlusi, et ikka rohkem lusti ja nalja saaks. Nii võiski leida võistluste nimekirjast selliseid alasid nagu kausisõit, voolikuvedu, kanistrivise jne. Pinget jätkus tundideks, võistkonnad olid päris võrdsed. Lisaks võistkondlikele võistlustele oli võimalus jõudu katsuda ka individuaalaladel.

Populaarsed robotid

Samal ajal toimetasid külakeskuses õpitoad ja toimusid laste joonistusvõistlused. Populaarseimad olid kahtlemata käsitöö ja omaloomingu õpitoad, kus oli võimalik nii kauneid prosse ja rinnaehteid teha kui ka valmistada kaarte ja karbikesi lähenevaks sõbrapäevaks.

Laste hulgas lõid laineid väikesed värvituledes robotid, kellele oli võimalik plaksudega käsklusi anda. Lausa uskumatu oli ka robotite joonistusvõistlus, kus käskluste abil said robotid isegi joonistamisega hakkama.

Nii külade kui valla tegemistest ja üritustest oli välja pandud hulgaliselt pilte, paljusid tabas äratundmisrõõm, kui ennast mõne pildi pealt leidis. Uue aja trendiks on aga see, et enamasti on pildid arvutites ja albumitesse neid nii tihti enam ei korjata. Eks see ole aja märk.

Mõttetööd jagus

Kui väljas juba mitu tundi mütatud, ootas külakeskuses soe tee ja kohv. Ja ega pikka pidu olnud sellegagi, jätkati viktoriiniga, kus küsimused olid nii oma kui peagi ühineva Kõue valla kohta traditsioonilised ja üldharivad. Sellega olid ka võistlused lõppenud.

Ühine õhtusöök tõi külakeskusesse mõnusa sumina, jagati võistlusmuljeid ja arutati tulevikuplaane. Talipäeva raames oli planeeritud ka külavanemate ümarlaud. Ühise laua taha olid kogunenud külavanemad, külaseltside esindajad ja vallavalitsuse liikmed. Vallavanem tutvustas külade toetamise kava uuel aastal, samas toimus ka vallavolikokku esitatava eelnõu arutelu, tehti nii ettepanekuid kui saadi ka küsimustele vastuseid. Valla haridus- ja kultuurinõunikul Marit Kottisel oli hea võimalus tutvuda aktiivsemate külavanematega, kutsudes kõiki koostööle ja häid ideid jagama; Harju Ettevõtlus- ja Arenduskeskusest oli kohal MTÜ-de ja KOV-de konsultant Demis Voss, kes rääkis rahastusvõimalustest ja HEAK-i tegevusest lähemalt.

Kanavere võidutseb

Kui talipäeva kokkuvõtted said tehtud, oli selge, et üldarvestuses tuli võitjaks Kose vallavalitsuse võistkond. Kose valla külade I talipäeva võitis Kanavere küla võistkond, teiseks tuli Karla segavõistkond ja kolmandaks Ravila võistkond. Peaauhinnaks oli AS Flagmore välja pannud uhke lipumasti, mis peagi on kaunistamas veel ühte Kose valla külaplatsi, vallavalitsuse poolt sai võistkondade esikolmik valla juubeliraamatud ja noortekalendrid, lisaks toetajate ja korraldaja poolt välja pandud lai valik auhinnalaualt spordikotist taskulambi või võtmehoidjani.

Talipäeva rändauhinnaks on rändkarikas, mis hakkab koos võitjaga külast külla käima.

Ühiselt vallavanema ja külavanemate poolt sisseõnnistatud rändkarikas jääb esimeseks aastaks Kanavere külale, järgmisel aastal ehk siis juba Kose valla külade II talipäeval selgub, kas suudetakse karikas veel aastaks endale jätta või saab selle omanikuks mõni teine küla.

Algas uus aasta

Vana hiina kalendri kohaselt algas 10. veebruaril ka musta vesimao aasta. Tähistasime seda meiegi. Traditsiooni kohaselt saatsime oma uusaastasoovid värviliste hiinalaternatega üles taeva poole. Kõigil oli võimalus enne laternate õhkutõusmist nendele oma soovid kirjutada. Tore oli see, et need ei olnud isiklikud, vaid ikka kõigi jaoks - kõikidele palju tervist, kõigile kordaminekuid, kõigile õnnestunud projekte uuel aastal jne.

Üks korralik pidu ei saa kuidagi läbi ilma saluudita, nii lennutasime meiegi taevasse hulgaliselt rakette hurraade ja uue aasta soovide saatel.

Õhtu lõpetas ansambel "Kauss" meeleoluka muusikaga. Päeva viimaseks võistluseks jäi tantsupõranda lemmikute väljavalimine. Kose valla külade I talipäeva "tantsulõvideks" pärjati Merike ja Peeter Karu Kanavere külast.

Täname kõiki osalejaid ja korraldustoimkonda, uute tegusate kohtumisteni!

Täname toetajaid: kohaliku omaalgatuse programm, Kose vallavalitsus, Flagmore AS, K. U. Mell AS, Radix Hoolduse OÜ, Kose kunsti ja käsitöö selts, Ida-Harju Koostöökoda.