Projektis osalevad kuue riigi koolid: Küpros, Itaalia, Kreeka, Eesti, Poola ja Rumeenia (umbes 1540 õpilast vanuses 6-15 ja 129 õpetajat). Tegevused on seotud igapäevase õppetööga. Projekti rahastab Elukestva õppe programm.

Töine algus

Esimene aasta on olnud väga töine. Septembris toimus igas koolis projekti logo konkurss ja rajati Comeniuse nurk. Konkursile laekunud töödest valiti välja 3 paremat, mis sai kaasa võetud esimesele töökoosolekule Kreekasse Ormyliasse. Seal valiti projekti logoks Ormylia algkooli 5. klassi õpilaste töö.

Ormylias külastasid projektis osalejad koolitunde, iga klass oli ühe riigi kohta ette valmistanud esitluse, õppinud selgeks selle riigi rahvalaulu või -tantsu. 5. klass esitas "Kaera- Jaani". Toimusid kohtumised Halkidiki piirkonna maavanema ja haridusosakonna juhatajaga. Töökoosolekul arutati projekti kodulehega seotud küsimusi.

Novembris toimusid videovestlused partnerkoolide õpilastega Skype'i vahendusel. Kuigi see oli lastele esmakordne kogemus, olid nad väga julged ja suutsid ennast tutvustada ja rääkida oma huvialadest. Peamine oli õppida suhtlema inglise keeles.

Detsembris valmistati jõulukaarte ja saadeti neid partneritele. Novembrist jaanuarini tegelesid klassid rahvustoitudega. Iga klass valis ühe pearoa ja ühe magustoidu retsepti, mis pandi kokku meie väikesesse retseptiraamatusse. 

Õppetöö Bukaresti 62. põhikoolis. Foto: Sirje Lepik

Tutvus kõhu kaudu

Veebruari alguses toimus teine töökoosolek Rumeenias. Meid võttis vastu Bukaresti 62. põhikool. Sellele töökoosolekule tõi iga kool kaasa oma retseptid, mis pannakse kokku ühiseks retseptiraamatuks. Huvitav oli jälgida käsitöötundi, kus lapsed näitasid oma näputööoskusi. 7. klass oli põhjalikult teinud tutvust Eesti ajaloo ja kirjandusega. 3. klass valmistas väga maitsvat rosoljet ja õppis eesti keelt.

Jaanuaris käisid meie kooli lapsed agaralt uurimas kohalikus kaupluses, milliseid Rumeenia, Küprose, Kreeka, Eesti, Itaalia ja Rumeenia toite või toiduaineid on sealt võimalik osta. Selgus, et meie poes ei ole midagi Kreekast, Rumeeniast ega Küproselt. Suur tänu OÜ Toomatare Pargi poele, mis meid selle juures abistas.

Märtsist maini tegeleme rahvaloominguga. Mais Poolasse kolmandale töökoosolekule sõites tuleb kaasa võtta DVD rahvalaulude- ja tantsudega ning fotod rahvariietest.

Meie tegemisesse on kaasatud lapsevanemad ja kohalik kogukond. Täpsemalt on võimalik projekti tegevustega end kursis hoida kodulehekülje kaudu www.kula.ee - kool - projektid - Comenius).