Eelarve koostamist ja investeeringute planeerimisel on suureks toeks vallavolikogu poolt eelmisel aastal vastuvõetud Koeru valla finantsstrateegia aastatel 2012-2016 ning uuendatud Koeru valla arengukava 2013-2024, mis koos kehtiva koalitsioonilepinguga annavad ette selged ja konkreetsed arengusuunad.

Selle aasta eelarve kogumahuks on 2 214 744 eurot, millest investeeringuteks suunatakse 180 669 eurot, millest omakorda 155 722 eurot kaetakse laenu arvelt.

2013. aastal on suurematest objektidest investeeringukavas Koeru-Vao kergliiklustee ehitus, kogu maksumusega 278 759 eurot. Sellest 55 565 eurot moodustab valla omaosalus, ülejäänud summa loodame katta EAS-i projekti alt. Töödega on plaanis alustada kevadel.

32 000 euroga rahastame käesoleval aastal Koeru keskkooli söögisaali renoveerimist, et tagada õpilaste toitlustamiseks nõuetekohased tingimused.

Remont kaetakse EAS-ilt saadud projektirahadega, millest valla omaosalus on 4800 eurot. Lisaks on keskkoolile sellel aastal eelarveliselt ka riigipoolselt ettenähtud investeeringuid 6400 euro ulatuses, mis kuluvad võimla duširuumide, mööbli ja edasiste uute projektitaotluste koostamiseks.

Lõpule viimist ootab vee- ja kanalisatsioonisüsteemide rekonstrueerimise projekt, mille tarbeks 2013. aastal võetakse laenu ja investeeritakse kuni 25 000 eurot.

Suuruselt kolmas rahaeraldus käesoleval aastal vallaeelarvest läheb sotsiaalmaja katuse ja korstnate korrastamiseks, milleks kulub 16 921 eurot. Eraldi tahaks rõhutada MTÜ Koeru Jalgpalliklubi head tööd uue staadioni rajamisel, selle aastal toetab vald mittetulundusühingu tegevust 10 050 euroga.

Olles kolmandat koosseisu Koeru vallavolikogu liige, teeb mulle siirast hea meelt, et sellel aastal saavad lõplikult lahendatud nii avaliku WC kui bussijaama ootepaviljoni probleemid. Nimelt on tänavu nõuetele vastava tualettruumi rajamiseks ettenähtud 12 335 eurot ja bussijaama rekonstrueerimiseks 8000 eurot.

Ise pean ühe oluliseks investeeringuks 2013. aastal Koeru turvakaamerate paigaldamist, millel on, pidades silmas vallakodanike heaolu, loodetavasti kaugeleulatav mõju üldise turvalisuse tõstmisel. Valla omaosalus selles kokku 11 200 eurot maksma minevas, LEADER-meetmest rahastatavast projektis, on 2213 eurot.

2013. aastal plaadime ära Koeru lasteaia uue hoone lõunakülje. Tööde teostamiseks kulub 7632 eurot ja 992 eurot tellijapoolsele ehitusjärelevalvele. Märkimist väärib ka õpilaskodu rajamise projekt, koos hambaravikabineti toomisega apteegihoone I korrusele, kogusummas 4464 eurot.

Koeru ja tema ümbruskonna jaoks on kindlasti oluline Muinsuskaitseameti poolt 3000 euroga rahastamist leidnud projekt, millega abil korrastame sellel aastal ajaloolised Koeru kalmistu väravad. Vald teotab omapoolselt seda projekti 1000 euroga.

18 500 euro eest planeerime rahastada kõnniteede rekonstrueerimist Koeru alevikus. Kõne all on kõnniteede uuendamine, mis kulgevad Koeru kõrtsist Ervita kergliiklusteeni ja vallamaja juurest Koneskoni.

Lisaks on vallal kavas välja vahetada väiketraktor koos hooldusniidukiga, maksumusega 11 250 eurot, et tagada kestlikud kvaliteetsed teehooldus- ja haljastusteenused.

Kokkuvõtteks, parafraseerides jällegi klassikukuid, võib väita, et kui mõnele omavalitsusele investeeringute leidmine viimane võitlus valla allesjäämise nimel, siis teiste jaoks aga ainus tee, kuidas oma koduvalda kiiremini ja efektiivsemalt areneda. Täna kuulub Koeru kindlasti arenevate ning oma eesmärke teadvate ja saavutavate omavalitsuste hulka.