Haridus- ja Teadusministeerium on asunud gümnaasiumivõrku korrastama, kasutades administratiivse ressursina koolide riigipoolset rahastamist. Väikese õpilaste arvuga gümnaasiumiastme pidamine ilma omavalitsuse lisarahastuseta on muutunud võimatuks. Käesoleval ajal õpib Narva-Jõesuu Keskkooli 10- 12 klassis 37 õpilast. Prognoos kolme aasta pärast on kuni 20 õpilast kogu gümnaasiumiastmes. Käesoleva aasta põhikooli lõpetajatest planeerib gümnaasiumiastmes edasi õppida 4 õpilast.

Käesolevast aastast finantseerib riik eraldi summadega põhikooli ja gümnaasiumi astme õpetajaid. Varem võis gümnaasiumi õpetajatele maksta palka põhikooli õpetajate arvelt, aga tänavusest on see keelatud. Tagamaks õppekava täitmist täies mahus peab linn lisama gümnaasiumiastme õpetajate töötasudeks 31600 eurot aastas. Kui õpilaste arv väheneb vastavalt prognoosile, võib puuduolev töötasu summa veelgi suureneda. Väikese õpilaste arvuga gümnaasiumiaste ei saa õpilastele lubada erinevaid valikkursusi.

Õppesuunad kipuvad õpilastel kattuma. Kaob ära sisuline valikuvõimalus. Õpetatavate võõrkeelte hulk meie koolis piirdub ainult inglise keelega. Suuremas koolis on valida kuni nelja võõrkeele vahel. Matemaatika õpetamisel ei saa arvestada laia või kitsa kursuse valikuga. Kõik peavad õppima matemaatikat ühes mahus. Eeltoodu tõttu kannatab meie linna laste konkurentsivõime. Riigieksamite tulemuste põhjal on Narva-Jõesuu Keskkooli lõpetajad vabariigis viimaste seas.

Hirm, et põhikoolina jätkates viivad lapsevanemad oma lapsed juba noorematest kooliastmetest ära ei ole põhjendatud.

Narva linn planeerib alates 2014-2015 õppeaastast reorganiseerida oma koolivõrku. Jätkavad kaks puhast gümnaasiumi (õpe 10-12. klassini) ja teised koolid jäävad samuti põhikooliks (õpe 1.-9.klassini). Ei ole mõtet viia oma last ühest põhikoolist teise, mis liiati asub kodust tunduvalt kaugemal. Vastuvõtt gümnaasiumidesse toimub üldistel alustel arvestades põhikooli lõpueksamite tulemusi. Vastuvõtu lävendiks keskmine hinne vähemalt 4,0.

Lähtudes majanduslikest ning sisulistest õppetööd puudutavatest põhjustest on otstarbekas keskkool järkjärguliselt reorganiseerida põhikooliks. Alates 2013.a. septembrist mitte avada koolis 10.-ndat klassi. Järgmisel õppeaastal jätkavad õpet 11. Ja 12. klass. 2014-2015 õppeaastal jätkab õpet 12. klass. 2015-2016. õppeaastast alustab kool juba Narva-Jõesuu Põhikoolina.

Kooli tegevuse ümberkorraldamine lähtub siiski ennekõike Narva-Jõesuu linna laste reaalsetest huvidest. Kvaliteetne haridus põhikoolis paneb aluse inimese edukale tulevikule ja on meie kõigi huvides.