Kuigi valla eelarve on natuke suurem kui eelmisel aastal, tuleb siiski ettevaatlik olla oodatavate tulude laekumise suurenemise planeerimisel, kuna jätkub pidev maksumaksjate vähenemine meie vallas (vt tabel).

Eelarvet planeerides pidasime kõige olulisemaks oma valla töötajate palga tõstmist, sest euro tulekuga on elu läinud kõigi jaoks märgatavalt kallimaks. Eelmise aasta sügisel suutsime tõsta kõigi valla töötajate palku 5%, sel aastal tõusevad palgad 50 euro võrra peaaegu kõigil, kes teenivad kuni 600 eurot kuus. See teeb palgatõusuks olenevalt palga suurusest 13-8%. Enam kui 600 eurot kuus teenivatele töötajatele seekord palgatõusuks raha ei jätkunud.

Eelarvet kasvatavad eelkõige suurenenud investeeringud, milleks on ette nähtud kokku 382 900 eurot. Investeeringute elluviimiseks on plaanis 280 000 eurot laenu võtta. 2013. aasta alguseks oli Tarvastu vallal laene eelarve mahust 18 ja koos uue laenuga suureneb laen aasta lõpuks 26%-ni.

Samuti saab vald sel aastal teede hoolduseks ja remondiks suunata rohkem raha - 195 000 eurot. Selle aasta kõige suurem investeering on planeeritav Mustla - Soe kergliiklustee, mis läheb maksma kokku 467 000 eurot. Tarvastu valla omaosalus on selles projektis 165 000 eurot. Kergliiklustee tegemise hanke võitis AS Sakala Teed ning arvan, et suve lõpuks saab juba igaüks ohutult jalgsi või rattaga Mustlast Soele minna. Kergliiklustee annab meie valla rahvale juurde ka ühe hea võimaluse tervisespordiga tegelemiseks.

Üks suuremaid töid on sel aastal veel Tarvastu Gümnaasiumi võimla katuse remontimine, mis läheb maksma ligi 70 000 eurot. Võimla katus laseb juba aastaid vett läbi ja vajab hädasti remonti.

Oluline on ka see, et sel aastal jõuame oma remonttöödega ka Mustla rahvamajja. Kuigi remonti vajaks peaaegu kogu maja, püüame tänavu korda teha põranda ja paigaldada saali uued toolid ning võimalusel hangime natuke uut video- ja helitehnikat. Kokku on rahvamaja uuendamiseks planeeritud eraldada 40 000 eurot. Kokkuvõttes oleme ka sel aastal valla eelarves tulude suurenemisse suhtunud pigem tagasihoidlikult, sest maksumaksjate arvu pidev vähenemine sunnib olema ettevaatlik. Usun, et planeeritud valla eelarve tulud laekuvad sel aastal edukalt täis ja me saame kõik oma plaanid ellu viia.

Head uut eelarveaastat meile kõigile!