Veel on tähtpäeva seostatud 1908. aastaga, kui New Yorgi tekstiilivabriku streikijad nõudsid endale paremaid töötingimusi.

1909. aastal tegi Rosa Luxemburg ettepaneku tähistada 8. märtsi rahvusvahelise naiste solidaarsuse päevana.

1910. aastal Kopenhaagenis võeti Clara Zetkini soovitusel otsus vastu ja juba 1911. aastal tähistati naistepäeva Saksamaal, Austrias, Šveitsis ja Taanis, mõni aasta hiljem ka Venemaal.

Eestis oli naistepäev viimati riigipüha 1990. aastal ja kui 90ndatel suhtuti sellesse mõnes mõttes ka pila ja paroodiaga, siis juba kümnendi lõpul muutus päev uuesti aktuaalseks.

Taas on tavaks viia sõpradele ja töökaaslastele lilli ja ühiselt midagi pidulikumat ette võtta.

Mõtteid naistest ja naiseks olemisest on meiega valmis jagama Evely Kivisalu, kellel jätkub hoolt ja armastust oma kodule, mehele ja neljale lapsele. Kes on võrdselt osav küüneviili, praepanni ja loodetavasti varsti ka keevitusaparaadiga. Keda jätkub kooriproovi, Mummu loovustuppa ja treeningtundi.
Kes oskab, kultusfilmi "Siin me oleme" tsiteerides, panna ühte majja nii taeva kui ka põrgu ja olla lihtsalt naine, sest ...

... naine , see kõlab uhkelt!

Ema Teresa on öelnud: "Me peame kiirgama jumala armastust.
Me peame teadma, et oleme loodud suuremate asjade jaoks, mitte ainult selleks, et olla osake maailma statistikast, saada diplomeid ja auastmeid, teha seda ja teist tööd. Oleme loodud selleks, et armastada ja olla armastatud."

Oled sa selle väitega nõus?

Tuleb nõustuda, sest armastada ja olla armastatud ON elu suurim õnn!

Keda ja mida sina armastad?

Eks kõige rohkem ikka iseennast. On ju ka O. Wilde väitnud, et armastage ennast, ja teil algab romaan, mis kestab elu lõpuni!

Mis on armastus?

Tegelikult on armastus mitmetahuline nähtus, tunne, mis elab meie sees. Selle mõiste on raskesti defineeritav. Arvan, et seda ei saa õppida. Armastus kas on või ei ole.

Kas naiseks olemist saab kah õppida?

Jah, saab küll. Elu õpetab ...

Milline on sinu arvates üks õige eesti naine?

Mulle meeldib väga see ütlus, et õige eesti naine suudab toita mehe ja kuus last.

Missugune naine oled sina?

Mina? "Hakkame pihta!" on minu tavapärane hüüdlause. Otsin uusi väljakutseid ja ebaharilikke situatsioone, et nendega silmitsi seista. Pean alati saama oma tahtmise. Seiklusja õpihimuline.

1973. aastast on käibel Ilon Spechti loodud reklaamlause "Olen seda väärt", see peegeldas naiste tahet asjade üle ise otsustada. Milles seisneb sinu väärtus?

Minu väärtus on tugevus ja tugev on naine siis, kui ta on armastatud. Mina olen kahtlemata armastatud oma nelja lapse poolt.

Sa oled õppinud palju igasuguseid asju. Nagu näiteks ....

... juuksur, müüja, massöör, küünetehnik. Palka olen saanud müüja ja küünetehnikuna. Mingil hetkel floristina. Viimati ka kokana, kuigi selle ameti kohta tunnistust pole ette näidata.

Millega tegeled praegu?

Praegu olen õpilane Rakvere ametikoolis. Õpin keevitajaks. Tekkis selline hea võimalus, mida oleks patt olnud kasutamata jätta. Eriala ise on huvitav ja ka tasuv. Kindlasti toetab see ka naiseks olemist. Naised on oma olemuselt multifunktsionaalsed ja selline võiks olla ka nende hariduspagas.

Kas on asju millega sinu arvates naine hakkama ei saa?

Ei, kindlasti mitte ... kõik on õpitav.

Sina ja sinu pere. Sinu kui naise (ema) osa laste ja mehe kasvatamisel.

Mina olen meie pere koordinaator ja logistik. Kõik kodu ja lastega seonduv on minu kanda. Mehe roll on hetkel kolme õpilase (sealhulgas ka mina) ja kahe lasteaialapse koolitamine.

Millega tegeled vabal ajal?

Vaba ajaga on nii, et seda mul tegelikult ei ole. Olen õppinud seda muude tegemiste kõrvalt näpistama. Käsitöö kallal nokitsemine, naiskooris laulmine ja 3-4 korda nädalas spordiklubis käimine annab energiat igapäevamuredega toimetulekuks.

Meenub sul mõni nõukaaegne naistepäev?

Jah, meenub küll. Olin siis 6-7aastane. Isa sai ma-ei-teakust veel nuppudes nartsisse ja hoidis neid sahvris. Iga päevaga avanesid õied rohkem ja rohkem ja mina käisin seda imehead lillelõhna ukse vahelt nuusutamas. Naistepäeva hommikul said kõik trepikoja naised õigeks ajaks avanenud päikesekollased kevadlilled. Kaasaarvatud mina õdedega.

Kas naised vajavad oma päeva?

Raske küsimus. See päev on nagu kiituse päev - kingitakse lilli, öeldakse ilusaid sõnu jne. Mina arvan, et naine vajab kiitust iga päev.

Kommenteeri mõisteid „naiselik naine", „mehelik mees".

Naiselikkus on midagi paljupalju enamat, kui vaid pikad jalad ning veatu meik. See on midagi, mis toimub meie, naiste, sisemuses, tunnetes, mõtetes, veendumustes, käitumises. Ka meheks ei sünnita vaid saadakse.

Minu arvates on mehelik mees see, kes midagi tõeliselt hästi oskab, kes on professionaal omal alal. Kui mees on hea treial, autojuht, torulukksepp, arst, insener, õpetaja, õppejõud jne, suhtub oma töösse ja iseendasse lugupidavalt, hindavad tema tööd ja teda ennast ka teised, kaasa arvatud naised.