Ei puudujäägile!

Resolutsioon toob esile kasvava makseteks vajalike vahendite puudujäägi, mis ei võimalda arveid tasuda ja ohustab ELi programme. Eelmise aasta puudujääk tähendas, et mitmete oluliste ELi programmide, nagu Erasmuse, teadusuuringute raamprogrammi ja Sotsiaalfondi vahendid said otsa juba kalendriaasta alguses.

Parlament nõuab vastavalt eelmise aasta eelarvekõneluste kokkuleppele, et vaidlusküsimus 2012. aasta maksmata arvete osas lahendataks enne uue eelarveperioodi läbirääkimiste lõppu. Parlament soovib samuti, et nõukogu võtaks poliitilise kohustuse ja et arved, mis kuuluvad maksmisele 2013. aastal, ka sel aastal makstakse. Sellega soovitakse vältida puudujäägi ülekandumist uude eelarveperioodi. Õiguslikult ei saa EL defitsiidis olla.

Paindlikkus, läbivaatamine, omavahendid

Resolutsioon annab Parlamendi läbirääkijatele tugeva volituse kindlustamaks, et uus eelarveperiood oleks piisavalt paindlik ja võimaldaks olemasolevaid vahendeid tõhusalt kasutada. Parlament soovib ka mitmeaastase finantsraamistiku kulutuste läbivaatamist, et anda uuele Euroopa Parlamendile ja Euroopa Komisjonile võimalus mõjutada tänastelt seadusandjatelt päritud eelarve elluviimist.

Lisaks peab EP vajalikuks tõelise omavahendite süsteemi olemasolu, millest rahastada ELi eelarvet ja rõhutab, et kõik ELi kulud peaksid kajastuma eelarves.

Edasised sammud

Mitteametlikud läbirääkimised peaksid lõppema määrusega, mis kinnitab uue eelarveperioodi. Selleks on vaja parlamendi nõusolekut, samuti institutsioonidevahelist kokkulepet parlamendi, nõukogu ja komisjoni vahel.

Parlament peab samaaegselt läbirääkimisi mitmete ELi programmide õiguslike aluste üle, mille kohta parlament ja nõukogu võtavad vastu otsuse kaasotsustamismenetluse alusel. Kui 2014. aasta alguseks kokkuleppele ei jõuta, kohaldatakse 2013. aasta ülemmäärasid, mida on vastavalt inflatsioonile kohandatud.